طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی، در این طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی قصد داریم در ابتدا اطلاعاتی مختصری راجع به تکنیک هایی در ابن مورد سخن بگوییم .
سفارش طرح توجیهی تولید و فراوری گیاهان دارویی
برای سفارش طرح توجیهی تولید و فراوری گیاهان دارویی می توانید با کارشناسان ما در کانون مشاوران طرح توجیهی تماس بگیرید.
معرفی محصول طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی و فرآوری :
هدف از اجرای طرح توجیهی حاضر کشت گیاهان دارویی و تهیه عصاره آنها می باشد. محصولات طرح عبارتند از عصاره نعناع فلفلی و آویشن. لازم به ذکر است با استفاده از تجهیزات در نظر گرفته شده امکان تولید سایر انواع عصاره و اسانس وجود دارد و دو محصول فوق بعنوان محصولات تیپ طرح در نظر گرفته شده اند. در حال حاضر به دليل نياز کشور به گياهان دارويي و مواد موثره اسانس آن جهت توليد داروهاي گياهي، بازار هدف داخلي تعريف شده است، اما محصول توليدي داراي ظرفيت بسيار بالايي در دنيا مي باشد و با توجه به اينکه براي يک کيلو اسانس در حدود دویست کيلو گياه لازم است، لذا کالاي بسيار ارزشمندي محسوب مي شود.
روش تولید طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی
روش و فرآیند تولید طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی به طور مختصر شامل عملیات آماده سازی زمین محل کشت و کشت و نگهداری و برداشت محصول در بخش کشت بوده و همچنین نگهداری گیاهان ، مخازن مواد اولیه تولید عصاره ، دستگاه های تقطیر ، دستگاه ای کندانسور ، مخازن ذخیره ، دستگاه پر کن ، پاستوریزاتور و بسته بندی محصول نهایی می باشد. مواد اوليه اصلي طرح، شامل گياهاني هستند که واحد مورد نظر قصد اسانس گيري از آنها را دارد. مشخصات و هزينه مواداوليه، كمكي و بسته بندي جهت محصول نعناع فلفلی شامل پریفرم از جنس پتپریفرم بطری نیم لیتری از جنس پت ، درب آب بند ، لیبل opp برای بطری نیم لیتری ، فیلم شرینک پک ، سایر(شامل نایلون استرچ پالت و چسب) و هزینه مواد و نگهداری (کود، سم پاشی و …) کشت نعناع فلفلی به ازاء در نظر گرفته شده است و همچنین مشخصات و هزينه مواداوليه، كمكي و بسته بندي جهت محصول آویشن شامل پریفرم از جنس پتپریفرم بطری نیم لیتری از جنس پت ، درب آب بند ، لیبل opp برای بطری نیم لیتری ، فیلم شرینک پک ، سایر(شامل نایلون استرچ پالت و چسب) و هزینه مواد و نگهداری (کود، سم پاشی و …) کشت نعناع فلفلی به ازاء در نظر گرفته شده است. قابل ذکر است در طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی و فرآوری در نظر گرفته شده است زمين کشت طرح به طور رايگان از اراضي ملي تامين گردد.
ماشین آلات طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی
ماشينآلات و تجهیزات اصلي طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی شامل ماشين آلات تقطير، پاستوريزاتور، پرکن و .. می باشد که از طریق تامین کنندگان داخلی و ماشين سازان داخلي قابل تهیه و نصب و راه اندازی می باشد.
اقدامات لازم برای احداث واحد فراوری و بسته بندی گیاهان دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
ابتدا طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی از لحاظ فنی و اقتصادی فراوری و بسته بندی گیاهان دارویی تدوین شده و با داشتن اطلاعات کافی در مورد مشخصات فنی طرح از قبیل نیروی انسانی، مواد اولیه، سرمایه در گردش و سرمایه ثابت طرح شامل زمین، ساختمان، ماشين آلات، تأسیسات ، وسایل نقلیه و… که از طرح توجیهی فوق استخراج می شود اقدام به کسب جواز تأسیس از صنایع جهاد کشاورزی می گردد.
در ادامه طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی برای تخصیص زمین و کسب مجوزات قانونی آن از قبیل مجوز آب، محیط زیست و اداره برق و… اقدامات لازم از سازمان های مربوطه صورت می گیرد. البته چنانچه محل احداث شهرک صنعتی باشد نیاز به اکثر مجوزات فوق نمی باشد.
در ادامه طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی برای أخذ تسهیلات وام توسط واحد اعتبارات، سازمان جهادکشاورزی، به بانک عامل معرفی می شود. و قبل از اقدام به قرار داد آن بایستی در زمینه وثیقه ها و مدارک و مستندات مود نیاز بانک اقدامات لازم صورت گیرد. پس از تصویب وام و پرداخت آن اقدام به خرید ماشین آلات و تأسیسات و نصب تأسیسات و ماشین آلات و اقدام به ساختمان سازی و نصب و راه اندازی واحد صنعتی گیاهان دارویی می گردد.
بسته بندی و فرآوری گیاهان دارویی براساس طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
گیاهان دارویی به عنوان یکی از شاخه های کارآفرینی است که از بخش های مختلف زیر تشکیل شده است :
کشت در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
آماده سازی شامل جمع آوری، سورت کردن و خشک کردن
خشک کردن و بسته بندی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
فرآوری گیاهان دارویی شامل عرقیات، اسانس و عصاره
تولید داروهای گیاهی شامل قرص، کپسول، شربت و فرآورده های بهداشتی و آرایشی بر پایه عصاره های گیاهی
تولید دمنوش ها و نوشیدنی های گیاهی و رنگ های گیاهی مصرفی در صنایع غذایی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
برای هریک، از شاخه های فوق می توان یک بیزینس پلن یا طرح کارآفرینی را تعریف نمود. در این بخش طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی بیشتر بر روی موضوع خشک کردن و بسته بندی آنها متمرکز می شویم.
هدف از واحد فراوری و بسته بندی گیاهان دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
چون گیاهان دارویی به شکل فصلی کشت و تولید می شوند، در نتیجه برای استفاده در طول سال لازم است مورد فرآوری قرار گیرند که یکی از گام های موثر خشک کردن گیاهان دارویی است و پس از آن تولید فرآورده هایی مثل عرقیات، اسانس و عصاره می باشد.
از طرفی توسعه و ترویج مصرف گیاهان دارویی لازم است تا از حالت سنتی که گیاهان به شکل پودر بوده و در عطاری ها مصرف می شود خارج گردد و به شکل داروهای شیمیایی درآید. برای این منظور لازم است که فرآورده هایی مثل اسانس، عرقیات و عصاره تولید شود تا محصولاتی مثل افشره، قرص، شربت و فرآورده های بهداشتی و آرایشی مثل کرم، پماد، لوسیون، شامپو، صابون و … برپایه گیاهان دارویی تولید شوند.
البته عنوان بسته کارفرینی ارائه شده کلی است که می تواند برای هر گیاه دارویی و به طور تخصصی تعریف شود، مثل تولید فرآورده های مختلف از آویشن از قبیل اسانس، عرقیات و جداسازی تیمول از اسانس، عصاره و پودر عصاره و تولیدقرص، شربت، کرم و پماد و… می باشد و یا تولید فرآوری از چای سبز که می تواندتولید عصاه، پودر عصاره، نوشابه گیاهی، قرص، کرم، پماد و… باشد.
بسیاری از واحدهای فرآوری پیشنهادی در این شاخه می تواند بخش عمده آن جدید باشد، ولی پیشنهاد کلی در این بسته کارآفرینی، یک بسته کامل و کلی است که می تواند به طور عام مورد استفاده برای فرآوری (توليد عرقیات، اسانس، عصاره، تغلیظ عصاره و پودر عصاره) قراردارد.
بازار هدف فراوری و بسته بندی گیاهان دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
بازار مصرف محصولات تولید شده در ابتدا برای تأمین نیازهای داخلی می باشد و سپس صادرات آن به کشورهای خلیج و آسیای میانه و در ادامه به کشورهای اروپایی و آسیایی صورت می گیرد. در مصارف داخلی نیز می توان بازار مصارف خانگی که محصولات ارائه شده در داروخانه ها و عطاری ها را اشاره نمود. و به شکل کلی به عنوان ماده اولیه برای مصرف در واحدهای تولیدی را نیز نام برد برای مثال اسانس ها برای واحدهای لبنی و عصاره ها و پودر عصاره به واحدهای داروهای گیاهی و مواد گیاهی خشک شده برای واحدهای فرآوری گیاهان دارویی مورد نظر هستند.
بوجاری کردن گیاهان دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
در طبیعت مواد بسیاری برای سلامتی بدن مفید هستند که به توصیه پزشکان و محققان بهتر است آنها به صورت طبیعی مصرف شود. استفاده از میوه ها و سبزیجات به صورت طبیعی این امکان را برای ما به وجود می آورد که مواد به صورت کامل و بدون هیچ گونه تغییری وارد بدن شود.
کار به اینجا تمام نمی شود چون در داخل برگهای خشک، سیخ های سبزی نیز وجود دارد که آنها را باید از برگها جدا کرد. در این مرحله به وسیله الک هایی متفاوت برگ را از سیخ ها جدا کرده و سبزی را برای بسته بندی آماده می کنند.
بسته بندی گیاهان دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
گیاه آماده به قسمت بسته بندی برده می شود و پس از کنترل کیفی و فرموله کردن آن در این واحد توسط چند دستگاه بسته بندی عمودی کار بسته بندی به صورت اتوماتیک داخل لفاف های چندلایه سلوفان انجام می شود. که بسته به نوع و اندازه محصول درخواستی آنها را بسته بندی می کنند.
دستگاه های بسته بندی گیاهان دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
به طور منظم بعد از بسته بندی گیاهان دارویی داخل سلفون، آن ها را داخل کارتن می چینند و به انبار محصول آماده برده می شود. البته لازم به ذکر است که گاهی به دلیل درخواست زیاد محصولات گیاهان دارویی، این محصول به محض کارتن شدن مستقیم جهت بارگیری برده می شود و احتیاج به انبار کردن آن نیست.این باعث خوشحالی است که سهم این محصولات در بازار دارای رتبه خوبی است و مشتریان زیادی چه در داخل و چه در خارج کشور از آن استفاده می کنند.
کاربردهای گیاه دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
صنایع دارویی در طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی در تولید قرص و شربت به کار می رود.
صنایع غذایی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی : در ساخت بیسکوئیت، نوشابه ها، شکلات، بستنی، آدامس و انواع شیرینی جات مصرف می شود.
تعیین محل اجرای کارخانه فراوری و بسته بندی گیاهان دارویی در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
با توجه به بررسی های صورت گرفته در فاز اول مطالعات ظرفیت اجرای طرح در تمامی استان های کشور وجود دارد. با بررسی های بیشتر با توجه به عوامل مهمی نظیر تامین مواد اولیه، امکانات زیر بنایی، دسترسی به راه های ارتباطی، تأمین نیروي انسانی، جنبه های زیست محیطی، معافیت های دولتی، موقعیت سایر رقبا و… شهرک های صنعتی مستعد جهت اجرای طرح فراوری و بسته بندی گیاهان دارویی می باشند.
خدمات زیر بنایی منطقه در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
برای این مجموعه امتیاز و ترانس با توان مورد نظر قرار داده شده است، که از برق شهرک های صنعتی تهیه خواهد شد. همچنین امتیاز آب از شهرك صنعتی برای مجموعه در نظر گرفته شده است. لوله کشی محوطه، داخل سوله ها و سایر قسمت های کارخانه به وسیله پیمانکار صلاحیت دار انجام خواهد شد.
بررسی جنبه های زیست محیطی
بر اساس نوع مواد مصرفی و تولیدی و همچنین مرحله فرآیندها، نوع و میزان آلایندگی های صنایع متفاوت است. بدین معنی که فرایندهای مختلف، امکان آلودگی در سه مرحله به جمع آوری مواد اولیه، تولید و تبدیل مواد واسطه و جمع آوری و انبار مواد تولید شده برای فعالیت های زیست محیطی توصیه به اخذ گواهینامه هایی نظیر 14000 ISO از موسسات معتبر که مورد تائید سازمان محیط زیست و موسسه استاندارد باشند باید فعالیت های زیر را درست و اصولی انجام داد ؛ مواردی مثل :
تصفیه فاضلاب های صنعتی و بهداشتی
تلاش برای جلوگیری از آلودگی
توسعه فضای سبز
و غیره …
وضعیت بازار دارو های گیاهی در ایران
مطالعهای به بررسی گیاهان دارویی پرتقاضا در بازارهای گیاهی مشهد، ایران، بین دسامبر ۲۰۱۷ تا سپتامبر ۲۰۱۸ پرداخت. با ۵۰ مطلع مصاحبه شد و دادهها با استفاده از شاخصهای کمی گیاهشناسی قومی تجزیه و تحلیل شدند.
– در مجموع ۸۳ فرآورده گیاهی شامل۶۱ تک گونه گیاهی دارویی و۲۲ فرآورده گیاهی ثبت شد.
– بیشترین گونه های گیاه دارویی ثبت شده برای درمان مشکلات دستگاه گوارش استفاده شد. علاوه بر این، کاربردهای دارویی جدیدی برای ۱۱ گونه گیاهی کشف شد.
ایران به دلیل داشتن جغرافیای گیاهی استثنایی دارای فلور منحصر به فرد و متنوعی است. تقریباً ۸۱۶۷ گونه از گیاهان آوندی در ایران وجود دارد که از این تعداد ۲۰۷۵ اهمیت دارویی دارند.
– ایران که در قلب جاده ابریشم قرار دارد، از ترکیبی از فرهنگها برخوردار است که زمینهای غنی برای توسعه روشهای سنتی طب گیاهی فراهم میکند.
– علیرغم سابقه درخشان آن در طب سنتی و تحقیقات موفق در تولید داروهای گیاهی، تلاش های اخیر با چالش هایی مواجه است. بسیاری از متون و مقالات مرتبط با این نگرانی ها هرگز به انگلیسی ترجمه نشدند.
– نیاز شدیدی به ثبت اطلاعات گیاهان دارویی در ایران از جمله وضعیت حفاظتی و اطلاعات مربوط به آن وجود دارد. آگاهی از مسائل حیاتی در گیاهان دارویی سنتی می تواند نقشی اساسی در کشف و توسعه داروهای گیاهی داشته باشد و اعتماد مصرف کننده را حفظ کند.
– در حال حاضر حدود ۹۰% گیاهان دارویی در داخل کشور تولید می شود. اما سهم ایران از صادرات و فروش این گیاهان در بازار جهانی همچنان ناکافی است.
– ارزش بازار گیاهان دارویی ایران در حدود ۵۰۰ میلیون دلار و ارزش بازار جهانی تقریباً ۱۲۰ میلیارد دلار در سال است. عمدهترین کشتکنندگان گیاهان دارویی در ایران شامل استانهای خراسان رضوی، فارس، اصفهان، کرمان و همدان است.به طور خلاصه، ثروت غنی گیاه شناسی، اهمیت تاریخی و مشارکت فعال ایران در تولید گیاهان دارویی، ایران را به یک بازیگر کلیدی در بازار جهانی داروهای گیاهی تبدیل کرده است. تحقیقات مستمر، تلاشهای حفاظتی و اقدامات پایدار برای آینده گیاهان دارویی در ایران ضروری است.
چشم-انداز-منطقه-ای-صنعت-تولید–انواع-دارو-های-گیاهی-طی-سالهای-2022-2032
موقعیت استراتژیک ایران در کشت گیاهان دارویی
کشور ایران یکی از بکرترین و مستعدترین مناطق برای پرورش و تولید انواع گیاهان دارویی است. در گذشته از این ظرفیت طبیعی که کارکردی بهداشتی – درمانی دارد، بهره برداری چندانی نمی شد، اما طی ۱۰ سال گذشته کشت، پرورش و تولید اقلام دارویی، بهداشتی و آرایشی، مکمل های دارویی و خوراکی رشد چشمگیری داشته و شرکت های داروسازی به این سمت گرایش پیدا کرده اند
تحلیل SWOT صنعت داروهای گیاهی در ایران
نقاط قوت در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
تنوع زیستی غنی در طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی اکوسیستمها و مناطق آب و هوایی متنوع ایران از رشد طیف گستردهای از گیاهان دارویی حمایت میکنند و پایگاهی قوی برای این صنعت فراهم میکنند.
میراث طب سنتی: ایران سابقه طولانی در طب سنتی دارد که شامل دانش و استفاده گسترده از گیاهان دارویی است.
نیروی کار ماهر و تخصص در طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی در دسترس بودن گیاه شناسان، گیاه شناسان و محققان مجرب در زمینه گیاهان دارویی.
حمایت دولتی: افزایش ابتکارات دولتی و حمایت از کشت و تجاری سازی گیاهان دارویی.
پتانسیل صادرات: گیاهان دارویی باکیفیت از ایران پتانسیل صادرات قابل توجهی به ویژه به مناطق همسایه و کشورهایی که علاقه روزافزونی به داروهای طبیعی دارند، دارند.
نقاط ضعف در طرح توجیهی تولید و و فراوری گیاهان دارویی
نقایص زیرساختی در طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی فقدان امکانات فرآوری و ساخت مدرن که بتواند استانداردهای بین المللی را برآورده کند.
مسائل کنترل کیفیت: تنوع در کیفیت گیاهان دارویی و فرآورده های آنها به دلیل روش های ناهماهنگ کشت و برداشت.
تحقیق و توسعه ناکافی در طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی سرمایه گذاری محدود در تحقیق و توسعه برای نوآوری و بهبود محصولات گیاهی دارویی.
چالش های نظارتی در طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی مقررات پیچیده و محدود کننده ای که می تواند مانع رشد و صادرات پتانسیل صنعت شود.
ازاریابی و برندسازی ضعیف در طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی استراتژی های بازاریابی ناکارآمد و برندسازی ضعیف باعث کاهش شناخت جهانی و رقابت پذیری محصولات گیاهی دارویی ایران می شود.
فرصت ها
تقاضای رو به رشد جهانی: افزایش علاقه جهانی به داروهای طبیعی و گیاهی فرصت های قابل توجهی در بازار ایجاد می کند.
محصولات ارگانیک و پایدار: افزایش تقاضا برای محصولات ارگانیک و با منابع پایدار پتانسیل را برای بازارهای خاص ارائه می دهد.
گردشگری و بوم گردی: توسعه باغ های گیاهان دارویی و ترویج اکوتوریسم می تواند آگاهی را افزایش دهد و درآمد اضافی ایجاد کند.
همکاری های بین المللی: پتانسیل مشارکت با موسسات تحقیقاتی و مشاغل بین المللی برای افزایش تحقیق و توسعه و دسترسی به بازار.
روندهای سلامت و تندرستی: افزایش ترجیح مصرف کنندگان برای محصولات بهداشتی طبیعی و جامع، بازار رو به رشدی را برای گیاهان دارویی فراهم می کند.
تهدید
چالش های زیست محیطی و اقلیمی: تغییر اقلیم و تخریب محیط زیست می تواند بر رشد و در دسترس بودن گیاهان دارویی تأثیر منفی بگذارد.
رقابت بازار جهانی: رقابت شدید از سوی کشورهایی که صنایع گیاهان دارویی به خوبی تثبیت شده اند.
خطرات مقرراتی و سیاستی: تغییرات در مقررات داخلی و بین المللی می تواند دسترسی به بازار را محدود کرده و چالش های عملیاتی را افزایش دهد.
بی ثباتی اقتصادی: تحریم ها و بی ثباتی اقتصادی می تواند بر رشد صنعت و توانایی آن در تجارت بین المللی تأثیر بگذارد.
مسائل پایداری: خطر برداشت بیش از حد و عملکردهای ناپایدار که منجر به تخلیه منابع گیاهی می شود و حیات طولانی مدت صنعت را تهدید می کند.
صنعت گیاهان دارویی در ایران از تنوع زیستی غنی، دانش سنتی و متخصصان ماهر با حمایت ابتکارات دولتی بهره می برد. با این حال، با چالش هایی مانند زیرساخت ناکافی، کنترل کیفیت ناسازگار، و مقررات پیچیده مواجه است. فرصت ها در افزایش تقاضای جهانی برای داروهای طبیعی، محصولات ارگانیک و همکاری های بین المللی نهفته است. پرداختن به تهدیدهایی مانند تغییرات محیطی، رقابت بازار و بی ثباتی اقتصادی برای رشد پایدار و رقابت جهانی صنعت بسیار مهم خواهد بود.
تولید و فرآوری داروهای گیاهی
استان های اردبیل، کهگیلویه و بویراحمد، کردستان، ایلام و خراسان رضوی از جمله استان هایی هستند که با وجود بستر مناسبی که به لحاظ اقلیمی دارند از ظرفیت بالایی در زمینه تولید و کاشت گیاهان دارویی برخوردار هستند، با گسترش صنایع تبدیلی این محصولات میتوان سود حاصل از این محصولات را چند برابر کرده و ایجاد اشتغال کرد.
استان سیستانوبلوچستان به دلیل ویژگیهای خاص اقلیمی انواع و اقسام گیاهان را در خود جای داده که بیش از ۳۹۰ نوع از آنها قابلیت مصرف دارویی دارند. وسعت و تنوع آبوهوایی استان موجب تنوع در پوشش گیاهی و غنای منابع طبیعی تجدیدشونده شده است. ارتفاعات قله تفتان در خاش، ارتفاعات کوه بیرک در سراوان و ارتفاعات بزمان در شهرستان ایرانشهر مهمترین کانونهای رویش گیاهان دارویی در این استان هستند.
بسته بندی گیاهان دارویی در منزل
با توجه به علاقه بسیاری از افراد فعال در حوزه کسب و کار به بسته بندی گیاهان دارویی، متاسفانه خیل عظیمی از این افراد برای شروع کار،در مورد مکان و تامین زمین برای این کسب و کار با مشکل مواجه هستند. جای نگرانی وجود ندارد چرا که این کسب و کار را می توان به راحتی از منزل یا از یک گاراژ کوچک نیز شروع کرد. طبق آمار مربوط به داروسازی که توسط سازمان بهداشت جهانی منتشر شده است در ایران بیش از 1450 گونه گیاه دارویی وجود دارد. اما سهم بازار ایران در جهان در این حوزه بسیار محدود بوده و این نشان می دهد که کسب و کار و رسیدن به سود زیاد در این حوزه به راحتی ممکن می باشد. سهم ایران در تجارت گیاهان دارویی کمتر از 1.8 درصد بوده و این در حالی است که 80 درصد مردم جهان برای درمان از گیاهان دارویی استفاده می کنند. شاید شما نیز در عطاری ها و یا در مراکز درمانی مختلف متوجه شده اید که موضوع بسته بندی چقدر می تواند جذاب باشد و موضوع بسته بندی برای گیاهانی که خواص دارویی دارند از توسعه باز مانده است.
بسته بندی گیاهان دارویی
تحقیق در مورد بسته بندی گیاهان دارویی برای صادرات
قبل از اینکه در مورد صادرات این گیاهان صحبت کنیم بهتر است ابتدا با مفهوم فرآورده گیاهی آشنا شویم. به طور کلی به گیاهان و یا قسمتی از گیاهان که بصورت خام و یا طبق فرآیندهای مختلف اعم از تقطیر و … که برای پیشگیری و یا درمان بکار می رود، فرآورده گیاهی گفته می شود. کشور ما از جمله کشورهایی است که به دلیل اهمیت ندادن به کیفیت و یا بسته بندی، سهم بسزای خود را در بازارهای جهانی از دست می دهد. گاهی بهترین محصولات در کشور ما تولید می شوند اما به دلیل عدم برخورداری از یک بسته بندی زیبا و نظر جلب کن، نمی توانند نظر مشتری را به خود جلب کنند. اگر بتوانید در این حوزه به موضوع کیفیت و بسته بندی توجه داشته باشید قطعا در صادرات آن موفق خواهید شد. اصلی ترین دلیل برای موفقیت آن، وجود بازار بسیار پررونق در این حوزه بوده و از طرفی قیمت تمام شده انرژی و نیروی کار در کشور ما بسیار مقرون بصرفه تر از سایر کشورهایی است که در بسته بندی گیاهان دارویی فعال هستند. کشور ما در واردات برخی از گیاهان دارویی نیز بازار خوبی دارد. برخی از این گیاهان وارد کشور شده اما بدلیل طولانی بودن مدت زمان رسیدن به دست مشتری، متاسفانه کیفیت مطلوب خود را از دست می دهند. معمولا واردات به کشور ما بصورت گیاهان خشک صورت می گیرد.
گیاهان دارویی
شرکت بسته بندی گیاهان دارویی
برای ارائه بسته بندی نیاز است که علاوه بر اخذ مجوز، یک شرکت که دارای برند خاص نیز هست را ثبت کرده و سپس به فعالیت در این حوزه بپردازید. در این طرح ما بصورت کلی طبق فهرستی که در زیر ارائه شده است به صورت ذره بینی به موضوع بسته بندی گیاهان دارویی پرداخته ایم. اگر نیاز دارید که دید وسیعی در این حوزه داشته باشید و یا اگر به دنبال اخذ تسهیلات از بانک ها و سایر سازمان ها هستید به جد توصیه می کنیم که این طرح توجیهی را بصورت کامل مطالعه کنید. داده های ارائه شده توسط نرم افزار کامفار به دست آمده و کاملا بررسی اقتصادی دقیق و صحیحی انجام شده است
شرکت بسته بندی گیاهان دارویی
برای ارائه بسته بندی نیاز است که علاوه بر اخذ مجوز، یک شرکت که دارای برند خاص نیز هست را ثبت کرده و سپس به فعالیت در این حوزه بپردازید. در این طرح ما بصورت کلی طبق فهرستی که در زیر ارائه شده است به صورت ذره بینی به موضوع بسته بندی گیاهان دارویی پرداخته ایم. اگر نیاز دارید که دید وسیعی در این حوزه داشته باشید و یا اگر به دنبال اخذ تسهیلات از بانک ها و سایر سازمان ها هستید به جد توصیه می کنیم که این طرح توجیهی را بصورت کامل مطالعه کنید. داده های ارائه شده توسط نرم افزار کامفار به دست آمده و کاملا بررسی اقتصادی دقیق و صحیحی انجام شده است
طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی
هدف از اجرای طرح توجیهی حاضر کشت گیاهان دارویی و تهیه عصاره آنها می باشد. محصولات طرح عبارتند از عصاره نعناع فلفلی و آویشن. لازم به ذکر است با استفاده از تجهیزات در نظر گرفته شده امکان تولید سایر انواع عصاره و اسانس وجود دارد و دو محصول فوق بعنوان محصولات تیپ طرح در نظر گرفته شده اند. در حال حاضر به دليل نياز کشور به گياهان دارويي و مواد موثره اسانس آن جهت توليد داروهاي گياهي، بازار هدف داخلي تعريف شده است، اما محصول توليدي داراي ظرفيت بسيار بالايي در دنيا مي باشد و با توجه به اينکه براي يک کيلو اسانس در حدود دویست کيلو گياه لازم است، لذا کالاي بسيار ارزشمندي محسوب مي شود.
مطالعات مقدماتی طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی
مقدمه ای بر طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی و بررسی تمامی ابعدا آن در ایران و جهان پس در این مقاله همراه ما باشید در جهان امروز به رغم گسترش و فراوانی انواع مختلف داروهای شیمیایی، مردم ایران از دیرباز آشنایی دیرینه ای با گیاهان دارویی دارند و هنگام درمان یک بیماری قبل از آنکه سراغ داروهای شیمیایی بروند، ابتدا درمان و پیشگیری را از داروها و گیاهان دارویی آغاز میکنند؛ شاید دلیل این امر این باشد که مصرف طولانی و در برخی موارد مصرف مقطعی داروهای شیمیایی می تواند، عوارض جانبی بر جا گذارد که بعضاً از خود بیماری نیز خطرناک تر هستند. به همین دلیل گرایش عمومی جامعه به بهره گیری و استفاده بیشتر از داروهای گیاهی و به طور کلی فرآورده های آنها روبه افزایش است.
به عبارتی گیاه درمانی امروزه در قالب صنعت دیده میشود؛ صنعتی که از کشت و تولید گیاه شروع و تا به مرحله فرآوری آن می رسد و نیاز به پیشرفت و گسترش بیشتری دارد، چراکه اعتقاد بر این است که این صنعت در کنار داروهای شیمیایی میتواند در ارتقاء سلامت مردم موثر باشد. برای بررسی جزئیات سرمایهگذاری در زمینه طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی، با بهین صنعت یاب همراه باشید.
معرفی طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی
کشور ایران یکی از بکرترین و مستعدترین مناطق برای پرورش و تولید انواع گیاهان دارویی است. در گذشته از این ظرفیت طبیعی که کارکردی بهداشتی– درمانی دارد، بهره برداری چندانی نمی شد، اما طی ۱۰ سال گذشته کشت، پرورش و تولید اقلام دارویی، بهداشتی و آرایشی، مکمل های دارویی و خوراکی رشد چشمگیری داشته و شرکت های داروسازی به این سمت گرایش پیدا کرده اند. از طرفی تولید و تجارت گیاهان دارویی در سال های اخیر باتوجه به مزایای بسیاری که دارد رقم قابل ملاحظه ای را به خود اختصاص داده است، براساس گزارش ایرنا و بانک جهانی، بازار تولید و مصرف گیاهان دارویی جهان در ۳ دهه اخیر از کمتر از ۵ میلیارد دلار به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. این رقم تا سال ۲۰۵۰ میلادی به ۵۰۰میلیارد دلار خواهد رسید. این آمار گویای افق روشن گیاهان دارویی در صنعت داروسازی جهان است.
تنوع گونههای دارویی دارای ترکیبات ارزشمند، گیاهان دارای ارزش اقتصادی بالا مانند زعفران و گل محمدی، تنوع اقلیمی برای تولید انواع گونههای دارویی، نیروی انسانی و منابع انرژی ارزان از پتانسیلهای مهم کشور جهت توسعه کشت و صنایع مرتبط با گیاهان دارویی است. توجه و گرایش به محصولات طبیعی منجر به توسعه استفاده صنایع مختلف غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی از گیاهان دارویی و سایر ترکیبات طبیعی در محصولات خود شد. امروزه بازار بزرگی در سطح جهان برای کاشت، داشت، برداشت و فرآیندسازی این گیاهان وجود دارد. به غیر از فواید پزشکی این گیاهان، اشتغالزایی و کارآفرینی مهمترین جنبه مورد توجه در این بحث است. از کشت این گیاهان تا فرآوری و تبدیل آنها به داروهای گیاهی زمینه مساعدی برای ایجاد شغل فراهم میشود.
بررسی بازار طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی
متاسفانه با وجود بازار ۱۰۰میلیارد دلاری کشت و فرآوری گیاهان دارویی در کشورهای جهان، در حال حاضر کشور ایران به رغم داشتن شرایط اقلیمی مناسب و تنوع گیاهی به مراتب بهتر از اروپا، سهم تجارت جهانی ایران از این بازار بزرگ کمتر از ۱۰۰میلیون دلار است. این در حالی است که در داخل کشور نیز توجه به داروهای گیاهی قابل توجه نیست؛ زیرا سرانه مصرف سالانه گیاهان دارویی در ایران ۳۰گرم است، اما در چهار، پنج سال گذشته وضعیت بهتر شده و استقبال عمومی از این اقلام دارویی و خوراکی افزایش پیدا کرده است. این سرانه در اروپا ۹۰۰ و در کشور آمریکا در حدود ۲۵۰۰ گرم است.
سطح زیر کشت این گیاهان در کشور حدود ۸۰ هزار هکتار است که در برنامه جامعی که برای این منظور تهیه شده است مقرر شده است این عدد به ۲۰۰هزار هکتار برسد. این اعداد و ارقام نشان از توانمندی و ظرفیت بالای کشور دارد که تاکنون مغفول مانده ولی با اقدامات مناسبی که ظرف چند سال اخیر صورت گرفته این مقدار در حال افزایش است.تعداد واحدهای تولیدی در کشور که فقط به طور اختصاصی به تولید و فرآوری گیاهان دارویی بپردازند کم است که شاید به ۵۰ واحد برسد، بعضاً در برخی از واحدهای تولید دارو، بخش های مجزایی وجود دارد که به طور خاص در کنار مجموعه به تولید گیاهان دارویی می پردازد.
صادرات گیاهان دارویی، حالا کم کم به یکی از سودآورترین شاخه های اقتصاد کشاورزی تبدیل می شود. براساس پیش بینی فائو (سازمان جهانی خواربار و کشاورزی) حجم تجارت گیاهان دارویی تا سال ۲۰۵۰ تا ۱۰۰برابر شده و به ۵ هزار میلیارد دلار می رسد. این موضوع در شرایطی رخ می دهد که موضوع درمان بدون عوارض شیمیایی در کشورهای صنعتی جهان به صورت جدی پیگیری می شود.
حدود ۵۰گونه مختلف گیاه دارویی با قابلیت صادرات در کشور وجود دارد، طبق آمار سایت سازمان خواربار جهانی، رازیانه، بادیان، انیسون و گشنیز چهار قلم اصلی صادراتی گیاهان دارویی ایران را تشکیل میدهند. همینطور صمغهای گیاهی و عصاره شیرینبیان از مهمترین اقلام مورد علاقه این دو کشور اروپایی (ایتالیا و آلمان) در خرید از ایران است. به طور قطع صادرات گیاهان دارویی علاوه بر ارزآوری خوبی که به همراه دارد سبب رونق این کسب و کار در کشور می شود.
خوشبختانه با گسترش روزافزون مصرف فرآورده های گیاهان دارویی و تمایل به استفاده از داروها با منشا گیاهی در جوامع جهانی و کشورهای توسعه یافته و از طرفی استفاده گسترده این محصول چه در صنعت داروسازی و چه در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، باتوجه به قابلیت هایی در کشور وجود دارد فرصت مغتنمی است تا به بهترین نحو ممکن برای رشد تولید و صادرات محصول مذکور تلاش کرد و حضورخود را در بازارهای جهانی بیش از بیش افزایش دهیم.
نیازمندی های اجرای طرح فرآوری گیاهان دارویی
برای شروع کار باید مجوزهای لازم را از چند نهاد اخذ کرد. این گونه فعالیت ها چون رابطه مستقیمی با سلامت و تندرستی افراد جامعه دارند سختگیری بیشتری در این خصوص می شود. اگر سرمایه گذاران قصد داشته باشند به صورت صنعتی و انبوه تولید داشته باشند، باید از وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (معاونت غذا و دارو) و وزارت جهادکشاورزی مجوزهای لازم را دریافت کنند.
مطالعات مالی و اقتصادی
هدف تولید گیاهان دارویی، همانگونه که از نام آن پیداست، تهیه محصولی است که درمانگر باشد، برای تولید ۱۰لیتر اسانس گیاه دارویی مریم گلی نیاز است تا حدود ۱۰تن از این محصول فرآوری شود که با تمام هزینهها از ابتدای کاشت تا انتهای تولید اسانس در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰میلیون تومان هزینه به همراه خواهد داشت، اما امکان تهیه اسانس سنتزی یا مصنوعی آنکه وارداتی و مضر و سرطانزا است هم با قیمت حدود ۵۰میلیون تومان وجود دارد.
بسته به نوع گیاه پرورشی هزینههای تولید متفاوت است، مثلاً برای کشت بادرنجبویه در یک هکتار نیاز به تهیه ۱۲۰هزار نشا با قیمت هر عدد ۷۰تومان وجود دارد درحالیکه برای کشت هر هکتار بهلیمو ۷۰ هزار نشا نیاز است که هر کدام بین ۴۵۰ تا ۶۰۰تومان قیمت دارند.
به صورت تقریبی سرمایه اولیه برای شروع به کار یک مزرعه گیاهان دارویی عددی بین ۲۰ تا ۷۰میلیون تومان است. بازگشت سرمایه تولید گیاهان دارویی حداقل روی کاغذ قابل توجه است. بهعنوان مثال یک هکتار به لیمو از سال دوم در چهار برداشت در حدود ۳/۵ تا ۴تن محصول تولید میکند که با توجه به قیمت هر تن آنکه حدود ۷۵میلیون تومان است، حدودا ۳۰۰میلیون تومان نصیب تولیدکننده میشود. جهت تهیه مطالعات امکان سنجی مستند، به روز و قابل دفاع طرح توجیهی تولید و فرآوری گیاهان دارویی با شرکت بهین صنعت یاب تماس حاصل نمایید.
ماشین آلات طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی :
ماشينآلات و تجهیزات اصلي طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی شامل ماشين آلات تقطير، پاستوريزاتور، پرکن و .. می باشد که از طریق تامین کنندگان داخلی و ماشين سازان داخلي قابل تهیه و نصب و راه اندازی می باشد
روش تولید طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی :
روش و فرآیند تولید طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی به طور مختصر شامل عملیات آماده سازی زمین محل کشت و کشت و نگهداری و برداشت محصول در بخش کشت بوده و همچنین نگهداری گیاهان ، مخازن مواد اولیه تولید عصاره ، دستگاه های تقطیر ، دستگاه ای کندانسور ، مخازن ذخیره ، دستگاه پر کن ، پاستوریزاتور و بسته بندی محصول نهایی می باشد. مواد اوليه اصلي طرح، شامل گياهاني هستند که واحد مورد نظر قصد اسانس گيري از آنها را دارد. مشخصات و هزينه مواداوليه، كمكي و بسته بندي جهت محصول نعناع فلفلی شامل پریفرم از جنس پتپریفرم بطری نیم لیتری از جنس پت ، درب آب بند ، لیبل opp برای بطری نیم لیتری ، فیلم شرینک پک ، سایر(شامل نایلون استرچ پالت و چسب) و هزینه مواد و نگهداری (کود، سم پاشی و …) کشت نعناع فلفلی به ازاء در نظر گرفته شده است و همچنین مشخصات و هزينه مواداوليه، كمكي و بسته بندي جهت محصول آویشن شامل پریفرم از جنس پتپریفرم بطری نیم لیتری از جنس پت ، درب آب بند ، لیبل opp برای بطری نیم لیتری ، فیلم شرینک پک ، سایر(شامل نایلون استرچ پالت و چسب) و هزینه مواد و نگهداری (کود، سم پاشی و …) کشت نعناع فلفلی به ازاء در نظر گرفته شده است. قابل ذکر است در طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی و فرآوری در نظر گرفته شده است زمين کشت طرح به طور رايگان از اراضي ملي تامين گردد.
محصولات تولیدی
در واحد صنعتی فوق انواع گیاهان دارویی خشک (فرآوری) و بسته بندی شده از قبیل : رزماری، اکالیپتوس، آویشن، نعنا، کاکتی، اسطوخودس، درمنه، گل محمدی، شوید، زیره سیاه و سبز و…. تولید خواهد شد. از ویژگی واحد پیشین می تواند تنوع محصولات، ارگانیک بودن آنها، رعایت شرایط علمی و فنی با حفظ مواد موثره، بسته بندی و نگهداری با شرایط علمی را نام برد.
کاربردهای گیاه دارویی
- صنایع دارویی : در تولید قرص و شربت به کار می رود.
- صنایع غذایی : در ساخت بیسکوئیت، نوشابه ها، شکلات، بستنی، آدامس و انواع شیرینی جات مصرف می شود.
نتیجه گیری
متکی بودن اقتصاد ایران بر درآمد های نفتی و تاثیر پذیری درآمد ها از مسائل سیاسی و اقتصادی، آسیب پذیری اقتصاد کشور را موجب شده است. یکی از راه های مقابله با این چالش، توسعه تولیداتی است که ضمن بهبود وضع اقتصاد داخلی سبب افزایش صادرات غیرنفتی می شود. ظرفیتهای شناختهشده و حتی ناشناخته ایران در تولید گیاهان دارویی راههای بسیاری برای سرمایهگذاری پیش روی سرمایهگذاران قرار داده است. کشت و برداشت گیاهان دارویی نسبت به دیگر محصولات کشاورزی دارای هزینه کمتر و با دوره بازدهی زودهنگام است و میتوان عنوان کرد که سرمایهگذاری روی گیاهان دارویی برای کشورمان، با سودآوری قابل توجه همراه است.
ایران با دارا بودن آبوهوای مختلف و رویشگاههای گیاهی متفاوت، کشوری غنی از نظر تنوع گونهای و بهرهمندی از موقعیت استثنایی از منظر جغرافیای طبیعی با حدود ۸ هزار گونه گیاهی است. ۳ مرحله کاشت و تولید، فرآوری و تبدیل و در نهایت صادرات گیاهان دارویی ۳ ضلع مثلثی هستند که در صورت کامل کردن یکدیگر، رشد و توسعه اقتصادی کشور را در پی خواهند داشت.
جدیدترین استارت آپ ها با موضوعات کارآفرینی
محمدی خاص –
عالی