طرح توجیهی تولید اسانس و عرقیات، اسانس ها عبارتند از ترکیبات آلی بی رنگ و روغنی گیاهی که توسط فرآیندهای فیزیکی اسانس گیری و عصاره گیری از گیاهان معطر استحصال می شوند. تقریبا بیش از ۶۵ درصد اسانس های جهان از درختانی نظیر مرکبات، رزها، درختان برگ سوزنی، اکالیپتوس و … بدست آمده و مابقی از گیاهان علفی بدست می آیند. عرقیات گیاهی نیز، فرآورده های گیاهی ای هستند که توسط تقطیر جوشانده گیاهان دارویی و معطر بدست می آیند. اسانس و ترکیبات آلی گیاهی موجود در این عرقیات، بین ۱۵ تا ۳۰ درصد متغیر است
سفارش طرح توجیهی تولید اسانس و عرقیات
برای سفارش طرح توجیهی تولید اسانس و عرقیات می توانید با کارشناسان ما در کانون مشاوران طرح توجیهی تماس بگیرید.
انواع اسانس های گیاهی
امروزه، بیش از ۹۰ نوع اسانس گیاهی شامل انواع اسانس های خوراکی، صنعتی، آرایشی و بهداشتی از بیش از ۷۰۰ نوع گیاه مختلف بدست می آید. همانطور که اشاره شد، اسانس گیاهی، ترکیبی از مواد آلی و فرار مانند تیمول، آلفا و بتا پینن، کارواکرول، لینالول، ژرماکرن و کومین آلدهید است که در مجاورت با هوا اکسید شده و به رنگ تیره در می آید.
اسانس های گیاهی خواص درمانی داشته و از نظر اقتصادی ارزش بسیار بالایی دارند. اغلب از این اسانس های روغنی، در رایحه درمانی و آروماتراپی استفاده می شود. از جمله خواص درمانی اسانس های گیاهی می توان به خواص ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی آنها اشاره نمود. در کنار این خواص، این را نیز باید بگوییم که این مواد می توانند موجب بروز آلرژی، سردرد و حساسیت های پوستی نیز شوند.
ویژگیها و استانداردها
بخشهای گیاهی مورد استفاده در تولید عرقیات اعم از شاخه و برگ و گل باید سالم و عاری از آفت زدگی و علائم بیماریهای گیاهی بذرها و مواد خارجی باشد. باقیمانده سموم آفت كش باید کمتر ازحد مجاز اعلام شده مراجع ذیصلاح و قانونی باشد. كیفیت عرقیات گیاهی، به واریته و تازگی گیاه مورد اسـتفاده، كیفیـت و مقـدار آب مصـرفی (در تقطیـر بـا آب)، شدت و سرعت بخار ورودی به مخـازن تقطیـر، مـدت زمـان تقطیـر، حجـم عرقیـات گیـاهی بـه دسـت آمـده و عملكرد مبردها بستگی دارد كه مجموعه این عوامل بـر روی ویژگـیهـا و استانداردهای شـیمیایی عرقیـات حاصـل از جملـه مقدار اسانس، اسیدیته محصول تاثیر میگذارد.
خواص گیاهان دارویی
گلاب برای تقویت اعصاب، پوست و در تعدادی از غذاها به طور مستقیم استفاده میشود. از بیدمشک به عنوان تقویت کننده قلب، ملین و آرامبخش دارای تسکین و ضدسردرد و دردهای عضلانی استفاده میشود. عرق نعنا به عنوان گرمی و مایع رفع اسهال و استفراغ معده، باد شکم و پیچ شکم مورد استفاده است. عرق شوید به هضم غذا و چربیها کمک میکند. عرق کاسنی تب بر بوده در کاهش بیماریهای کبدی و کلیوی، سردی موثر است.
از عرق شاتره در طب سنتی برای رفع سردی، تقویت پوست و به عنوان آرامبخش، ضدخارش، اشتهاآور، استفاده مینمایند. عرق بید تب بر آرام، خواب آور، آرامش بخش و ضدیرقان است. از عرق آویشن در هضم غذا، محرک و تقویت کننده، ضددرد و آرام کننده تنفسی استفاده میشود. عرق بابونه دارای خواص صفرا بر، بادشکن، اشتهاآور میباشد و از عرق پونه به عنوان مقابله با سرماخوردگی، سرفه، عفونت استفاده مینمایند.
عرق خارشتر در طرح توجیهی تولید اسانس گیاهی در کمک به تصفیه خون و کبد رفع سنگ کلیه، مثانه و سیاه سرفه استفاده مینمایند. عرق بو مادران در درمان بواسیر، ضدعفونت، سرماخوردگی درد شکم بکارگرفته میشود. عرق گلگاوزبان در تمدید، اعصاب و روان تنگی نفس، نشاطآور، کلیه و مثانه، مقوی، نیکوی رخسار موثر است و عرق گزنه به عنوان کاهنده چربی خون و کلسترول ضدقند، درمان بالا رفتن فشار به کار میگیرند. از عرق بهار نارنج به عنوان آرامبخش، معطر، مقوی اعصاب و قلب استفاده میشود و عرق مرزه را در درمان نقرس، اسهال، قلنج، مقوی نیروی هاضمه، نرمی استخوان بکار میگیرند. بدیهی است تمامی موارد پزشکی کاربرد عرقیات باید زیر نظر متخصصین دارای صلاحیت طبابت انجام پذیرد.
خواص اسانسها و عرقیات گیاهان دارویی
روغنهای پایه بر دو بخش جداگانه ذهن و جسم انسانها میتوانند تاثیر بگذارند و فضای روانی و ذهنی مثبتی را ایجاد نمایند. اسانسها به سه شیوه وارد بدن انسان میشوند، راه اول تنفسی و استنشاقی است که در آن مولکولهای روغن از راهاندامهای تنفسی وارد بدن میشوند. راه دوم جذب آنها از طریق پوست بدن شوند. مالیدن و ماساژ محلولهای موضعی همراه با روغن و کمپرس است. راه آخر خوردن روغنهای پایه است که تنها در موارد خاص به دلیل ایجاد مسمومیت ممکن است ویژگی مشترک تمامی همه روغنهای پایه، تحریک سیستم دفاعی بدن برای تسریع در بهبود بیماری است.روغنهای پایه در طرح توجیهی تولید اسانس گیاهی به دلیل داشتن رایحه خوب بر ذهن تاثیر دارند و پس از استنشاق رایحه میتواند در درمان مشکلات روحی و ذهنی مانند پریشانی و افسردگی مؤثر باشد. اسانسها حاوی مقدار زیادی الکل هستند که این امر خاصیت گندزدایی را نیز به آنها میدهد. واسترها ترکیباتی از واکنش الكل با اسید آلی با حذف مولکول آب حاصل میشوند، گروه دیگری از مواد هستند که خاصیت مسکن و آرامبخش به روغنهای پایه خود میدهند. انواع دیگر از اسانسهای گیاهی اثر تحریککننده داشته و انرژی جسمی و انگیزه و قدرت تمرکز انسان را بالا میبرند. بعضی از روغنهای پایه نیز محرک جنسی هستند و در درمان بی میلی و یا کمتوانی جنسی به کار میروند. روغنهایی که مقادیر زیادی فنول دارند نیز دارای اثر ضدباکتری، خاصیت ضدعفونی کننده، ضد ویروس و ضد قارچ نیز در تعدادی از گیاهان وجود دارد.
کاربرد اسانس های گیاهی
از جمله کاربردهایی که برای اسانس های گیاهی در نظر گرفته شده است، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- اسانس های خوراکی: این گروه از اسانس ها در کاربردهایی مانند تولید انواع بستنی، نان، ژله، پاستیل، نوشیدنی ها و روغن های خوراکی استفاده می شوند.
- اسانس های صنعتی: این گروه نیز در صنایع شیمیایی (انواع حلال ها، معرف ها، ضد کف ها)، صنایع رنگ، لاستیک سازی، شمع سازی، تولید جوهر و … بکار برده می شوند.
- اسانس های آرایشی و بهداشتی: از این محصولات نیز در صنایع دارویی، تولید عطرها و انواع کرم ها و … استفاده می شود.
انواع عرقیات گیاهی
همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، عرقیات گیاهی از تقطیر جوشانده گیاهان معطر و دارویی بدست می آیند. این محصولات بر اساس درجه خلوص به دو دسته کلی عرقیات سنگین و عرقیات سبک تقسیم می شوند. در واقع، هر چقدر میزان مواد معطر و موثر در آنها بیشتر باشد، سنگین تر بوده و درجه خلوص بالاتری دارند. از جمله استان هایی که بیشترین ظرفیت تولید عرقیات گیاهی را دارند می توان به استان های مازندران، اصفهان و به خصوص شهرستان کاشان اشاره نمود.
در میان انواع مختلف عرقیات گیاهی ۱۲ نوع از آنها از جمله پرکاربردترین و پر مصرف ترین عرقیات هستند که عبارتند از:
- گلاب یا عرق گل محمدی
- عرق بیدمشک
- عرق نسترن
- عرق بهارنارنج
- عرق نعنا
- عرق آویشن
- عرق خارشتر
- عرق شاطره
- عرق کاسنی
- عرق گل گاوزبان
- عرق زالزالک
- عرق طارونه
روش های استخراج عرقیات و اسانس گیری گیاهان دارویی
تمامی روغنهای پایه در آب به صورت حل نشده باقی میمانند. فرار بودن و تبخیر شدن سریع در مجاورت گرما از خواص اسانسها هستند که در استخراج آنها از این ویژگی استفاده میشود. اسانسها بسیار غلیظ هستند و روغنهای پایه میتواند از مواد گیاهی از طریق روشهای حذف مناسب زواید یا استخراج مواد موثره از قسمت خاصی از گیاه که حاوی این روغنها بدست آورد.
بر اساس طرح توجیهی تولید اسانس گیاهی فناوریهای نوین مختلفی برای انجام این کار بکار میروند. اسانس تعدادی از گیاهان را با در معرض قراردادن با حلالهای مناسب میتوان از گیاهان جدا نمود. در روش فرایندهای استحصال روغنهای گیاهان شرایط و میزان فشار و دماهای اعمال شده بر کیفیت روغن اساسی تأثیر میگذارد. روشهای کاربردی و نوین استخراج عبارتند از؛ تقطیر بخار، استخراج با حلال، انفلوراژ، استخراج سرد و تقطیر آب، استخراج عصاره گیاهان با فراصوت، استخراج با مایع تحت فشار، استخراج با آب داغ تحت فشار، استخراج با حلال، استخراج با امواج مایکروویو و استخراج به همراه مایع فوق بحرانی اشباع CO2 اشاره کرد.
خدمات ما
- ارائه خدمات در انتخاب ماشین آلات، تاسیسات عمومی و طراحی سایت پلان
- تامین نیروی انسانی نصب و راه اندازی ماشین آلات و تاسیات عمومی طرح تولید
- مشاوره فرمولاسیون مواد اولیه
- مشاوره اصلاح تکنواوژی، نوسازی و بازسازی واحدهای قدیمی
- مشاوره صادرات محصول با کیفیت به کشورهای دیگر
- تهیه طرح توجیهی و امکان سنجی طرح با استفاده از نرم افزار کامفار توسط متخصصین کارآمد مهندسی
بررسی بازار و رقبا
مرغوبترین کالاهای داروئی، غذائی و آرایشی جهان بیس ارگانیک دارند و به لحاظ کیفیت از قیمتهای بسیار بالایی برخوردار هستند. طبق آمار موجود در طرح توجیهی تولید اسانس گیاهی در ایران تعداد 132 بنگاه صنعتی جهت تولید عرقیات انواع گیاهان دارویی و 48واحد در زمبنه تولید انواع اسانسهای طبیعی گیاهان در حال فعالیت میباشند.
سرمایه گذاری مورد نیاز
بر اساس مطالعات انجام شده و اطلاعات طرح توجیهی تولید اسانس گیاهی، احداث طرح تولید انواع عرقیات و اسانس در سال جاری با ظرفیت اقتصادی سالیانه تولید 300 تن و اطلاع از مشخصات عمومی طرح انواع عرقیات و اسانس در سال میتوانید از مشاوه کارشناسان ما استفاده نمایید.
جدیدترین استارت آپ ها با موضوعات کارآفرینی
کامران جوادی –
مطلبتون کامل و جامع بود. ممنون