طرح توجیهی باغ عناب، باغ عناب به مزرعهای گفته میشود که در آن عناب کشت میشود. عناب درختی است که از خانواده درختان درخت سیب و گلابی است و در مناطق گرمسیری رشد می کند. میوه عناب شیرین و ترشی دارد و دارای خواص غذایی بسیار زیادی است. از عناب در تهیه مربا، کمپوت، شربت، سالاد و چاشنی های پخت و پز استفاده می شود. عناب همچنین دارای خواص دارویی بوده و در درمان بسیاری از بیماریها مفید است. باغ عناب یکی از محصولات با ارزش افزوده بالا در زمینه کشاورزی است. برای احداث باغ عناب و رسیدن به سود قابل توجه، باید ابتدا سرمایه لازم برای احداث باغ و هزینه های ساخت و راه اندازی را برآورد کنیم. سپس با توجه به هزینه ها و درآمدهای باغ، میتوانیم سود و درآمد باغ عناب را محاسبه کنیم.
سفارش طرح توجیهی باغ عناب
برای سفارش طرح توجیهی باغ عنابمی توانید با کارشناسان ما در کانون مشاوران طرح توجیهی تماس بگیرید.
آشنایی با کاشت درخت عناب در طرح توجیهی باغ عناب
برای کاشت درخت عناب نیز مانند سایر درختها به اطلاعات و دانش بسیاری نیاز است. آگاهی از زمان مناسب کاشت و آبیاری ، خرید بذر و نهال از جای معتبر، آگاهی از زمان مناسب کوددهی و بسیاری دیگر در این کار بسیار پر اهمیت است. از دیگر مواردی که در احداث باغ عناب باید رعایت کرد، فاصله مناسب بین درختها است.
در صورت عدم رعایت این موضوع، عمل کوددهی و آبیاری این درختها بسیار سخت خواهد شد. طرح توجیهی احداث باغ عناب اطلاعات دقیق و کلی را در مورد کاشت و نگهداری این درخت، در اختیار کارآفرینان قرار میدهد. استفاده از این اطلاعات باعث کسب سود بیشتر و در نهایت موجب موفقیت شما خواهد شد.
2-آیا کسب و کار احداث باغ عناب کسب و کار پرسودی است؟
احداث باغ عناب میتواند یک کسب و کار پرسود باشد، اما این وابسته به عوامل مختلفی مانند مساحت باغ، هزینههای نگهداری، رقابت با سایر تولیدکنندگان عناب، بازارفروش و قیمت فروش عناب و … است. برای اطلاعات دقیقتر درباره صنعت عناب کشور خود میتوانید به سازمان جهاد کشاورزی یا اتاق بازرگانی و صنایع کشاورزی مراجعه کنید.
3-میزان سوددهی باغ عناب چقدر است؟
میزان سوددهی باغ عناب به عوامل مختلفی مانند مساحت باغ، هزینه های اجرایی، هزینه های نگهداری، درآمد حاصل از فروش عناب و محصولات جانبی بستگی دارد. با توجه به هزینه های و درآمدهای بالا، میتوان برآورد کرد که سوددهی باغ عناب در حدود ۲۰ تا ۶۰ درصد باشد. اما باید توجه داشت که این میزان سوددهی به شرط داشتن مدیریت صحیح و کارآمد باغ، بازاریابی مناسب و کیفیت بالای محصولات قابل دستیابی است.
4-برای موفقیت در کسب و کار احداث باغ عناب چه باید کرد؟
برای موفقیت در کسب و کار احداث باغ عناب، باید ابتدا به بررسی شرایط آب و هوایی منطقه و خاک اختصاصی برای کاشت عناب، پرداخته شود. سپس باید به تهیه نهاده های مورد نیاز برای کاشت و نگهداری درختان عناب، از جمله بذر، کود و سموم ضد آفات و بیماری ها، پرداخته شود. همچنین باید به تهیه وسایل و ابزارهای لازم برای برداشت محصول و رسیدگی به باغ عناب، مانند دستگاه های برداشت و خودرو، نیز فکر کرد. در نهایت، باید به بازاریابی و فروش محصولات تولیدی نیز توجه کرد تا بتوان به سوددهی مناسبی دست یافت.
5-چرا باید برای احداث باغ عناب طرح توجیهی بنویسیم؟
طرح توجیهی برای احداث باغ عناب به دلیل اینکه به صورت جامع و دقیق شرایط اقتصادی و فنی پروژه را بررسی می کند، از اهمیت بالایی برخوردار است. این طرح برای جذب سرمایه گذار و دریافت تسهیلات بانکی، به خصوص در صورتی که برای احداث باغ عناب باید سرمایه گذاری بالایی انجام شود، ضروری است. این طرح شامل بررسی جوانب فنی، اقتصادی، بازاریابی و مالی پروژه است و به وضوح نشان می دهد که پروژه چگونه به سوددهی خواهد رسید و چه میزان سرمایه گذاری برای آن نیاز است.
6- آیا احداث باغ عناب توجیه و بازدهی اقتصادی دارد؟
بله، احداث باغ عناب توجیه و بازدهی اقتصادی دارد. در حال حاضر، عناب به عنوان یکی از محصولاتی که در بازار جهانی با استقبال خوبی مواجه شده است، شناخته شده است. همچنین، عناب از خواص درمانی بسیاری نیز برخوردار است که باعث شده است که تقاضای مردم برای این محصول افزایش یابد. همچنین، درخت عناب با گسترش ریشه های خود در خاک، بهبود خاک را نیز فراهم می کند که این موضوع از دیگر مزایای کاشت عناب است.
7- محاسبه سرمایه لازم برای احداث باغ عناب
برای محاسبه سرمایه لازم برای احداث باغ عناب، باید ابتدا مساحت باغ را تعیین کرد. معمولاً باغ عناب با مساحت حداقل یک هکتار نیاز دارد. سپس باید هزینه های زیر را برای احداث باغ عناب در نظر گرفت:
- خرید زمین
- هزینه های زیر بنایی (ساخت سیمان، استخر، چاه آب، سیستم آبیاری و …)
- خرید نهال عناب
- هزینه کشت و داشت (اجاره ماشین آلات، هزینه کود، هزینه تلفیق، هزینه برداشت و …)
- هزینه حمل و نقل محصول
- هزینه فروش محصول
برای یک باغ عناب با مساحت یک هکتار، سرمایه لازم برای احداث باغ در حدود ۲۰۰-۲۵۰ میلیون تومان است.
سرمایه مورد نیاز برای احداث باغ عناب
اولین اقدام برای احداث باغ عناب، خرید یا اجاره زمین و آماده سازی آن برای کشت است. پس از آن باید برای خرید تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز اقدام کرد. طرح توجیهی درخت عناب به طور کاملا تخصصی سرمایه لازم این کار را محاسبه و به شما اعلام خواهد کرد. همچنین این طرح تمام اطلاعات را به صورت کاملا به روز شده در اختیار کارآفرینان قرار میدهد.
سرمایه اولیه مورد نیاز برای احداث باغ عناب
اولین هزینه ای که در زمینه احداث باغ عناب با آن روبرو خواهید بود، هزینه مربوط به خرید یا اجاره زمین و همچنین آماده سازی برای کشت می باشد. پس از آن نیز باید به هزینه های مربوط به خریداری ماشین آلات و ابزارآلات کشاورزی اشاره نمود. در نظر داشته باشید که اطلاعات و محاسبات ارائه شده در این طرح توجیهی، مربوط به کاشت تجاری و سودآوری بالا می باشد. دانستن میزان سرمایه اولیه لازم برای شروع این کسب و کار، از جمله اصلی ترین دغدغه های کارآفرینان می باشد. در این بیزینس پلن، تمامی هزینه ها از جزئی ترین موارد تا اصلی ترین موارد، به صورت دقیق توسط کارشناسان، در نظر گرفته شده اند. این موارد شامل سرمایه کل، سرمایه در گردش، هزینه های جاری و … می باشند. به واسطه مطالعه این طرح، می توانید با تمامی مواردی که قرار است بر روی آنها سرمایه گذاری کنید، آشنا شوید. این موضوع باعث می شود تا کارآفرین، از صرف هزینه های غیر ضروری اجتناب کند.
نهایتا باید عنوان کرد که هزینه های بالای مربوط به خریداری زمین و نیز ماشین آلات کشاورزی باعث شده تا بیشتر کارآفرینان به فکر تامین بخشی از سرمایه اولیه خود از طریق وام ها و تسهیلات بانکی باشند. ارائه طرح توجیهی به بانک ها و موسسات مالی باعث می شود تا فرآیند اخذ وام برای شروع این کسب و کار نیز سرعت گیرد.
برآورد تمام هزینههای احداث باغ عناب
آگاهی از تمام هزینه های موجود در یک کار به صورت کاملا جزئی، بسیار پر اهمیت است و باعث شروع هوشمندانه آن خواهد شد. همچنین با برآورد دقیق هزینهها امکان مدیریت مالی به راحتی میسر خواهد بود.
طرح توجیهی احداث باغ عناب، تمام هزینه های این کسبوکار را از صفر تا صد بررسی کرده و امکان صرف سرمایه در جای صحیح را نیز فراهم میکند. خرید تجهیزات و ماشین آلات، هزینه آبیاری و کوددهی درخت، هزینه حمل و نقل، هزینه استفاده از نیروی انسانی و بسیاری دیگر از جمله مخارج موجود در این کار است.
برآورد سود نهایی حاصل از احداث باغ عناب
برای آگاهی از میزان سود حاصل از احداث باغ عناب، لازم است میزان نیاز بازار را مورد بررسی قرار دهیم. فروش میوه، بذر و ریشه درخت عناب به دلیل خواص دارویی بالا، بسیار زیاد است. همچنین امکان فروش عناب به صورتهای مختلف مانند دمنوش نیز میسر است.
قابل ذکر است، پرورش درخت عناب از جمله کسب و کارهایی است که هنوز اشباع نشده و نیاز بازار به آن نیز در حال افزایش است. طرح توجیهی احداث باغ عناب سود نهایی این کار را به صورت تخصصی بررسی و اعلام خواهد کرد. گفتنی است، این اقدام توسط افراد کاربلد انجام میشود و مبلغ اعلام شده در این طرح کاملا قابل اطمینان است.
تجهیزات و ماشینآلات لازم برای احداث باغ عناب
استفاده از روشهای نوین در کشاورزی، باعث برداشت محصولاتی بیشتر و با کیفیتتر خواهد شد. این روشها نیازمند تجهیزات و دستگاههای مخصوصی است که در این قسمت به آنها میپردازیم. استفاده از تراکتور، ماشین برداشت محصول، کامیون یا وانت بار، دستگاه شخم زن و سمپاش برای کاشت و پرورش درخت عناب مرسوم است.
البته توجه به این نکته ضروری است که استفاده از این تجهیزات کاملا بستگی به میزان هکتار زیر کشت شما دارد. برای احداث باغ عناب با هکتار های پایین، برخی از این دستگاهها نیاز نخواهد شد. طرح توجیهی احداث باغ عناب تمام دستگاهها و ماشینآلات لازم در این کار را معرفی و راهنمای خرید آنها را نیز در اختیار شما قرار میدهد.
نیروی انسانی مورد نیاز :
1. کارشناس (نظارتی)
2. کارگر دائمی
3. نگهبان
آگاهی از توجیه اقتصادی کاشت درخت عناب
یکی از مهمترین اقداماتی که قبل از احداث باغ عناب باید انجام شود، مطالعات بازار است. تحقیقات بازار به طور کامل میزان توجیه پذیری این کار را مورد بررسی قرار میدهد. طرح توجیهی احداث باغ عناب نیاز بازار به این میوه، تحلیل رفتار رقیب و نحوه بازاریابی را به طور کاملا تخصصی بررسی کرده و میزان توجیه پذیری این کار را نیز مشخص خواهد کرد.
از دیگر اطلاعاتی که طرح توجیهی در اختیار کارآفرینان قرار میدهد، بررسی میزان عرضه و تقاضا است. همچنین این طرح تمام چالش های موجود در مسیر را شناسایی و راه مقابله با آنها را نیز در اختیار کارآفرینان قرار میدهد.
تجهیزات و ماشینآلات لازم برای احداث باغ عناب
استفاده از روشهای نوین در کشاورزی، باعث برداشت محصولاتی بیشتر و با کیفیتتر خواهد شد. این روشها نیازمند تجهیزات و دستگاههای مخصوصی است که در این قسمت به آنها میپردازیم. استفاده از تراکتور، ماشین برداشت محصول، کامیون یا وانت بار، دستگاه شخم زن و سمپاش برای کاشت و پرورش درخت عناب مرسوم است.
البته توجه به این نکته ضروری است که استفاده از این تجهیزات کاملا بستگی به میزان هکتار زیر کشت شما دارد. برای احداث باغ عناب با هکتار های پایین، برخی از این دستگاهها نیاز نخواهد شد. طرح توجیهی احداث باغ عناب تمام دستگاهها و ماشینآلات لازم در این کار را معرفی و راهنمای خرید آنها را نیز در اختیار شما قرار میدهد.
اخذ وام و تسهیلات از طریق طرح توجیهی
بسیاری از کارآفرینان در ابتدای کار نیاز بسیاری به استفاده از وام و تسهیلات بانکی دارند. همچنین باید گفت یکی از مدارک الزامی جهت اخذ مجوز و وام بانکی، طرح توجیهی است. برای دریافت سریع این موارد، لازم است ابتدا به جهاد کشاورزی و بانک مراجعه کرده و بعد از آن برای دریافت طرح توجیهی اقدام نمایید.
نکاتی درباره محصول مورد بررسی در طرح توجیهی احداث باغ عناب کشت ( پرورش درخت عناب )
در یک دهه اخیر توجه جهانی به گیاهان دارویی افزایش چشمگیری یافته است . بر این اساس ، استفاده از گیاهان دارویی و توسعه سیستم های پیچیده سنتز ارگانیک منجر به توسعه صنعت داروسازی و جایگزینی آرام گیاه درمانی با شیمی درمانی شده است .
در همین راستا ، روز به روز بر وسعت اهمیت و جایگاه گیاهان دارویی درایران به واسطه نقش مهم آن در دستیابی به اهداف ملی ، منطقه ای و جهانی ، توسعه سلامت ، شادابی اجتماعی ، خوداتکایی دارویی ، ایجاد شغل ، توسعه اقتصادی ، امنیت غذایی ، حفظ ذخایر ژنتیک گیاهی و مشارکت و حضور فعال کشور در بازارهای جهانی ، افزوده می شود .
مطالعات مختلف مؤید مزیت اقتصادی تولید بسیاری از گیاهان دارویی در ایران است . در هر هکتار مزرعه گیاهان دارویی 23/71 نفر روز نیروی کاراشتغال دارند ، که بیشتر آن ها در مرحله برداشت و فرآوری حضور دارند .
مقایسه اشتغال زایی گیاهان دارویی با سایر محصولات زراعی حاکی ازسهم به نسبت بالای گیاهان مذکور در استفاده از نیروی کار می باشد . یافته های پژوهشی نشان داده است که از جمله مهم ترین عوامل مؤثر بر توسعه صنعت گیاهان دارویی ، توانایی های فنی تولیدکنندگان در زمینه تولید اقتصادی و سودآور گیاهان دارویی می باشد .
بنابراین در بسته حاضر هدف افزایش دانش کسب و کار کشت و تولید عناب به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک کشور که با مشکلات عدیده ای در خصوص تأمین آب روبرو هستند ، می باشد .
عناب گیاهی درختی مربوط به خانوداه رامناسه بوده و نام علمی آنvulgaris lam . Ziziphus می باشد . درخت عناب شبیه درخت سنجد است و ارتفاع آن حدود هشت متر می رسد .
در نواحی کوهستانی برخی از مناطق ایران مانند خراسان یافت می شود . این میوه که می توان درختان آن را از ایران تا هند و جنوب چین و حتی جنوب اروپا پیدا کرد ، در هر منطقه ای دارای اسامی مختلفی است . در هند و پاکستان آن را « ایناب » و در شرق آسیا آن را خرمای قرمز ، خرمای چینی یا خرمای هندی می نامند .
بیش از 90 درصد تولید عناب ایران در استان خراسان جنوبی صورت می گیرد ، ولی استان هایی مانند اصفهان ، مرکزی ، همدان ، قم و . . . نیز دارای کشت و تولید عناب می باشند . در متون طب سنتی ایران به نام های شیلانه ، سیلانه ، شیلانک ، طبرخون ، ارج ، سنجد جیلان و آلما آغاجی شناخته می شود .
میوه عناب دارای خواص طبی متعددی است و در مکاتب طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژه ای برای کمک به سلامت و درمان بیماری ها دارد . عناب از میوه های بسیار مفید است که علاوه بر خواص تغذیه ای دارای موارد استفاده زیادی به عنوان یک گیاه دارویی است .
مصرف این محصول در کشور هنوز به خوبی ترویج نشده است و بسیاری از مردم مناطق مختلف کشور از مزایای آن مطلع نیستد و کمتر مصرف می نمایند . اما سابقه صادرات آن نیز وجود دارد ، مثال در سال 1374 مقدار 140 تن عناب به سایر کشورها صادر شد .
به طور کلی با انجام برنامه ریزی های صحیح می توان از این محصول برای توسعه اقتصادی استان های نواحی خشک و بیابانی کشور استفاده کرد .
ویژگی های محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش درخت عناب و احداث باغ عناب
عناب درختی است کوتاه ، بلندی آن 2 تا 8 متر گاهی تا 12 متر نیز می رسد . برگ های آن زیبا ، کوچک ، بی کرك ، شفاف متناوب و واقع در دو طرف شاخه ها ، دندانه دار ، شامل سه رگبرگ طوری است ، در دو طرف هر دمبرگ در روی هرساقه ، زایده هایی به شکل خارهای محکم و تیزی می روید ، سپس چوبی شده و به طور دائمی در روی شاخه ها باقی می ماند .
گل های کوچک با دمگل کوتاه به رنگ سبز مایل به زرد و مجتمع به صورت دسته هایی کوچک در کنار برگ ها دارد ، دارای 5 گلبرگ ریز ، جدا و 5 پرچم و مادگی دو برچه ای است . از طرفی ، اندازه میوه در رقم های مختلف آن متفاوت است
عناب از محصولات عمده باغی مناطق شمال شرقی ایران است و در بیشتر شهرهای استان خراسان جنوبی از جمله بیرجند ، قاین ، سربیشه و در میانکشت و پرورش داده می شود .
البته گروه های جغرافیایی تشکیل دهنده عناب در ایران شامل « اصفهان ، فارس و قم » ، « مازندران » و « خراسان » می باشد ، به طور کلی به جز خراسان ، استان های اصفهان ، ایلام ، تهران ، فارس ، قزوین ، قم ، کرمان ، لرستان ، گلستان ، مازندران ، گیلان ، مرکزی ، همدان و یزد دارای مکان های تولید عناب می باشند ؛ ولی بیش از 90 درصد سطح زیرکشت این محصول در منطقه خراسان جنوبی قرار دارد و منشأ اصلی تولید پاجوش و پراکنش کشت عناب در ایران به شمار می رود .
در استان قم در شهر جعفریه کلکسیون ارقام عناب در چند سال گذشته ایجاد شده است و نسبت به سازگاری این ارقام که از مناطق مختلفی مانند ؛ خراسان جنوبی ، گیلان و مازندران جمع آوری شده است مطالعاتی نیز صورت گرفته است .
در کل ایران حدود 1200 هکتار کشت عناب وجود دارد و استان خراسان جنوبی با حدود 800 هکتار در مقام اول قرار دارد . عملکرد آن در هکتار از نیم تا چهار تن متفاوت بوده و متوسط عملکرد در استان خراسان جنوبی سه تن در هکتار می باشد . 3/2 کیلوگرم عناب تر ، معادل یک کیلوگرم عناب خشک است .
عناب خشک نیز در هر هکتار نیم تن تولید می شود و میزان کل تولید عناب خشک کشور حدود 500 تن می باشد .
بنابراین ظرفیت گسترده ای برای توسعه کشت و تولید آن در کشور وجود دارد و در صورت ترویج مصرف آن و حرکت به سمت توسعه روزافزون صادرات ، افزایش زیرکشت این درخت می تواند به ایجاد اشتغال در سطح وسیعی بیانجامد .
گیاهان تیره عناب به صورت درخت یا درختچه های غالباً خاردار و به ندرت علفی می باشند ، که در بین آن ها انواعی با ساقه بالا رونده نیز یافت می شود ، که در مجموع شامل ؛ 50 جنس و 600 گونه است که بیشتر در اروپا و نواحی استوایی می رویند .
از ویژگی های آن ها این است که برگ های ساده ، غالباً متناوب و گل های منظم ، دو پایه و یا یک پایه دارند ، کاسه گل آن ها مرکب از 4 تقسیم و جام گل آن ها شامل 4 یا 5 گلبرگ ( به ندرت فاقد گلبرگ ) است .
پرچم های آن ها معمولاً به تعداد قطعات جام گل و تخمدان آن ها آزاد یا کم و بیش متصل به کاسه گل و غالباً دارای سه خانه می باشد . میوه آن ها به صورت مختلف خشک شکوفا یا ناشکوفا و یا گوشتدار و به صورت شفت و محتوی یک یا چند دانه است . عده زیادی از گیاهان تیره عناب به علت دارا بودن گلوکوزیدهای آنتراکینونیک ، دارای مصارف دارویی مهم هستند .
پوست تعداد زیادی از گیاهان این تیره دارای ترکیبات گلوکوزی دیدرهمی است که قابلیت تولید امودین4 را داشته است و اثر مسهلی آن ها مربوط به وجود این مواد می باشد . به علاوه ، گلوکوزید مولد مواد رنگی نیز در آن هاوجود دارد .
در این گیاهان ، ماده قابل هیدرولیز و مولد گلوکوزیدهای آنتراکینونیک به نام رامناتیکوزید و همچنین یک ماده گلوکوزیدی دیگری با ترکیب شیمیایی در هم به نام رامنیکوزید که مولد ماده رنگی است یافت می گردد . نمونه های دارویی متعددی در این تیره وجود دارند که عده ای از آن ها در نواحی مختلف ایران می رویند .
ارزش دارویی انواع مهم آنها به علت دارا بودن گلوکوزیدهای آنتراکینونیک است که اثر مسهلی و یاملین دارند . در بین آنها نمونه هایی با میوه خوراکی مانند درخت عناب و یا انواع دارویی مانندZiziphus . spina-christi و یا انواع زینتی زیبا نیز یافت می شود .
عناب دارای لعاب فراوان و حدود 5 درصد مواد پروتئینی و 4 درصد مواد قندی و مقدار زیادی ویتأمین C و املاح می باشد که در هسته عناب آلکالوئید وجود ندارد . روغن آن دارای اولئیک اسید ولینولئیک اسید ، پالمتیک اسید و فیتوسترول است .
در هر 100 گرم قسمت قابل خوردن خام میوه عناب در حدود 69 میلی گرم ویتامین C وجود دارد . عصاره آبی چوب آن دارای یک ماده متبلور به نام اسید زیزیفیک و یک تانن بنام اسید زیزیفوتانیک است .
این تانن در میوه عناب نیز مشخص شده است . عناب دارای مقدار زیادی موسیلاژ ، اسیدمالیک و اسید سیتریک می باشد . عناب با تنوع فراوان خود یکی از ذخایر توارثی گیاهی کشور است و برخی واریته های آن تیغ دار و برخی بدون تیغ می باشد .
خواص محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش درخت عناب و احداث باغ عناب
عناب از نادرترین میوه هایی است که میوه ، بذر ، برگ ، پوست و ریشه آن خاصیت دارویی دارد . بخش مهمی از فوائد عناب ، از همین خواص نشأت می گیرد . برای کاهش تب ( جوشانده ریشه ) ، نرم کردن سینه ، جلوگیری از خون قاعدگی ، تصفیه خون ، کمک به هاضمه ( از میوه عناب ) ، بهبود زخم و جراحت های کهنه ( گرد ریشه خشک ) و از پوست درخت آن برای قطع اسهال و از هسته آن برای خواب آوری و مخدر استفاده می شود .
به طور کلی داروی آرام کننده اعصاب و مقوی عمومی ، مقوی معده ، ملین ، ضد سرفه و مدر ، سرعت بخش رشد موی سر ، کاهش دهنده التهاب و ورم چشم و تسکین دهنده درد چشم ، کلیه ، کبد و مثانه است .
رفع اسهال ( چوشانده پوست درخت عناب ) ، کم اشتهایی ، خستگی ، افسردگی ، تنگی نفس ( جوشانده میوه عناب ) و تقویت حافظه از دیگر خواص این گیاه است . با توجه به به این که از ویتامین C زیادی برخوردارست ، که در هر دو صورت تازه و خشک مصرف می شود .
در حالت تازه حدود 37 و در حالت خشک حدود 72 درصد قند دارد و در تولید کمپوت و شیرینی از آن استفاده می شود .
با توجه به جرم مخصوص مناسب از چوب آن برای صنایع چوبی مانند منبت کاری ، ساخت قنداق تفنگ ، لنج سازی و سقف قنات و همچنین از برگ و سرشاخه های سبز آن در مناطق خشک برای خوراك دام استفاده می کنند . ازطرف دیگر ، به دلیل داشتن خارهای فراوان ، درشت و محکم برای حصار کشی اطراف باغات و مزارع به عنوان پرچین و حصار بهره برداری می شود . تنه و شاخه های عناب نیز محل خوبی برای تولید رطوبت و رشد گیاه جلبک سبز و برخی حشرات مانند مانتیس می باشد .
این طرح در صورتی که در زمان و مکان مناسب اجرا شود و مجری و مدیریت کارآمدی داشته باشد ، توجیه اقتصادی خوبی خواهد داشت .
فرایند کشت عناب ، جهت اجرای طرح توجیهی کشت و پرورش درخت عناب و احداث باغ عناب
تکثیر گیاه با قلمه زدن شاخه ها و یا از طریق بذر امکان پذیر است ، که برای این کار بذر را در فصل پائیز در خزانه هایی که از خاك مناسبی برخور دارند ، کشت می نمایند .
با آبیاری منظم و به موقع و نیز وجین علف های هزر سطح خزانه ، نهال ها پس از دو سال از ریشه نسبتاً ضخیم و مناسبی برخوردار می شوند و می توان آن ها را به زمین های مورد نظر منتقل کرد .
زمان مناسب برای انتقال نهال ها به زمین دائمی اواخر پائیز یا اوایل بهارمی باشد . در صورت وجود سرمای شدید زمستان کاشت در اسفند ماه توصیه شده است . نهال ها در ردیف هایی به فاصله دو متر کشت می شود . فاصله دو نهال در طول ردیف نیز یک متر مناسب است .
برای افزایش ضریب ماندگاری نهال های عناب هنگام کاشت باید به چند نکته توجه شود که عبارت اند از :
– پوشاندن ریشه نهال ها پس از بیرون آمدن از خاك و قبل از انتقال درگونی یا پارچه نمدار ؛
– قرار دادن ریشه های نهال قبل از کاشت در توده ای از ماسه یا خاك مرطوب ؛
– اندود کردن ریشه نهال در مخلوطی از کود حیوانی ، خاك رس و آب ؛
– کاشتن نهال در گودالی به همان عمقی که در خزانه بوده است ( معمولاً 50*50*50 ) و کوبیدن خاك برای استقرار ریشه ها در زمین ؛
– قرار دادن جوانه انتهایی نهال به سمت وزش بادهای غالب و تند درزمان هرس سربرداری ؛
– نگهداری 2 تا 3 شاخه و حذف شاخه های اضافی به ویژه شاخه های خشکیده ؛
– هرس ریشه های آسیب دیده توسط قیچی ضدعفونی شده ؛
– نصب قیم در جهت موافق با باد .
برای حفظ سلامتی نهال های کاشته شده ، به ویژه از حمله جوندگان وهمچنین آفتاب سوختگی از تورهای خاصی برای پوشش تنه نهال و یا کاشت در جهت جنوب غربی در نیمکره شمالی و سفید کردن تنه استفاده می شود . از طرفی ، به منظور حفظ تعادل گیاه لازم است پاجوش های آن را قطع کرد .
برای افزایش طول عمر و کیفیت محصول از هرس های فرم و جوان سازی استفاده می شود . در سال اول تمامی شاخه های جانبی زیر 50 سانتیمتر حذف می شود . فاصله بین شاخه های اصلی باید بین 3 تا 4 سانتیمتر باشد تا درخت رشد متعادلی پیدا کند . هرس جوانسازی روی درختان پیر انجام می شود ، بازوهای کهنسال اولیه درخت حذف و شاخه های جوان و شاداب باقی گذاشته می شود .
برای افزایش کمی و کیفی تولید محصول ، 5 تا 10 کیلوگرم کود دامی پوسیده در اطراف هر درخت به صورت چال کود ریخته می شود . البته دردرختان چند ساله باید 20 تا 25 کیلوگرم کود دامی پوسیده برای هر درخت در نظر گرفته شود . کود شیمیایی با توجه به نیاز کودی خاك به صورت خاکی یا محلول پاشی استفاده می شود .
کودهای ازته ، فسفر و پتاسیم بیشترین مصرف کودی باغ عناب را تشکیل می دهند . د عین حال مصرف کودهای ریزمغزی آهن ، بر ، فسفر ، منگنز ، مس و روی صورت می گیرد . مصرف کود به صورت چال کود مزایای فراوانی دارد . از جمله این مزایا ، تسهیل جذب عناصر غذایی بیان شده است .
درخت عناب با توجه به نوع شرایط آب و هوایی به 3 تا 8 دفعه آبیاری نیاز دارد . در ابتدای کاشت و در سال اول هر 4 تا 5 روز و در سال های بعد حداکثر هر 15 روز در مناطق خشک و در مناطق کوهستانی و خنک هر 45 روز به آبیاری نیاز دارند .
با آبیاری قطره ای میزان مصرف آب به شدت کاهش می یابد . بنابراین لازم است هنگام طراحی باغ عناب ، نقشه نصب سیستم آبیاری قطره ای باغ نیز با کمک کارشناسان ذیربط تهیه و آبیاری از همان زمان نهال بودن درخت عناب به صورت قطره ای صورت پذیرد .
میوه های عناب از اوخر مرداد تا اوایل مهر قابل برداشت است . اگر عناب را بخواهند تازه مصرف نمایند باید وقتی شروع به رنگ قرمز شدن آن ها را چید در صورتی که میوه خشک عناب مدنظر باشد ، بایستی صبر کرد تا میوه ها کاملاً روی درخت برسد .
سپس آن ها را چیده به صورت سنتی ( برداشت عناب با تکان دادن یا چوب زدن به شاخه های درخت می باشد ) پس از برداشت ، میوه ها را درهوای آزاد و یا با استفاده از خشک کن های الکتریکی در دمای 70 درجه خشک می کنند . استفاده از خشک کن ها سبب حفظ رنگ و جلوگیری از چروکیدگی میوه ها می شود .
در حال حاضر عملکرد عناب در استان خراسان جنوبی حدود 3 تن عناب تر و 500 کیلوگرم عناب خشک شده در هکتار می باشد . در نقاط دیگر کشوراین عملکرد کمتر اعلام شده است .
در عین حال با بهره گیری از روش های نوین آبیاری و تغذیه مناسب با استفاده از محلول پاشی کودهای ریز مغذی افزایش کیفیت عناب تولیدی محقق می گردد و توسعه کمی و کیفی باغات عناب نقش به سزایی در کاهش نرخ بیکاری به ویژه در بخش کشاورزی خواهد داشت .
طرح توجیه اقتصادی کشت و پرورش درخت عناب را میتوانید از انتهای صفحه دانلود نمایید .
روش های تکثیر درخت عناب ، جهت اجرای طرح توجیهی احداث باغ عناب (کاشت و پرورش درخت عناب)
درخت عناب را معمولا پیوند نمی زنند ؛ زیرا نوع مرغوب تری ندارد ، ولی درصورت پیوند زدن زودتر به بار می نشیند . اولین ، معمولی ترین و سریع ترین راه تکثیر آن « استفاده از پاجوش » است ، که رشد سریع تری نیز خواهد داشت . باید پاجوش را در اوایل یا در اواخر پاییز بر حسب اقلیم های مختلف می توان کاشت .
علاوه بر پاجوش ها که از کنار درخت می روید درخت عناب در جستجوی آب شبکه وار ریشه های زیادی می دواند و از ریشه های سطحی جوانه هایی می روید و از زمین بیرون می آیند . در سال اول به شکل ترکه ای راست و صاف خود نمایی می کند و سال دوم در پایان فصل پاییز که درخت نمو نسبی کرده است ، که با بریدن ریشه درخت مادر نهال را با ریشه از زمین بیرون می آورند و در جای دیگر در گودال هایی که قبلا آماده شده است می نشانند .
خاك محل کشت اگر هوموس دار باشد درخت رشد بیشتری خواهد کرد در هر سال ، یک درخت بزرگ ( درخت مادر ) ده ها پاجوش قابل جابجایی دارد .
دومین روش تکثیر این درخت « قلمه زدن » است . از درخت عناب می توان در نیمه دوم اسفند ماه قلمه گرفت که قلمه ها باید از شاخه های جوانیک ساله باشد .
زمینی را که برای خزانه کاری بر می گزینند ، شخم عمیق ( cm 30 ) را که به طور اریب بریده شده است ، در کنار پشته ها در زمین فرو می برند به طوری که فقط ، cm 5 سر قلمه از لبه پشته بیرون و cm 25 در خاك فرورفته باشد . فاصله هر قلمه از یکدیگر cm 5 خواهد بود . پس از کشت قلمه ها ، جوی ها را پر از آب می کنند و زمین قلمه کاری شده باید همیشه مرطوب بوده و مرتب وجین نشود .
سومین روش تکثیر این گیاه « خوابانیدن » است در این روش شاخه های دو سایه ای را که از بخش پایینی تنه درخت مادر روییده است ، را می خوابانند .
این کار در فصل پاییز و اواخر زمستان انجام می شود .
برای این منظور آن بخش از شاخه که در زیر خاك قرار می گیرد و به وسیله کارد تیزی قبلاً پوست نیمی از شاخه به درازای 5 سانتی متر بریده و برداشته می شود . سپس نزدیک شاخه را گود می کنند و آن را به آرامی می خوابانند و گود را پر از خاك می کنند . سر شاخه را که از خاك بیرون می ماند به یک تیم می بندند تا راست بایستد .
از همان محلی که پوست برداری شده است در طول بهار و تابستان ریشه های نابجا می روید و اسفند سال بعد آن را از درخت مادر می برند و با ریشه به محل اصلی انتقال می دهند .
چهارمین روش تکثیر عناب ، « کشت بذری » است . اگر به دلیل بررسی های ژنتیکی برای تعیین انواع جدید و نه به قصد تولید زراعی نظر به کاشت هسته میوه آن باشد ، بهتر است قشر سخت خارجی هسته را به طوری که آسیبی به مغز آن نرسد شکسته و مغز آن را بکارند . معمولاَ تخم ، دو سال بعد از کاشت جوانه می زند .
برای کشت بذر عناب ، دانه های عناب را گردآوری کرده سیلومی کنند ، سپس در بهار می کارند . هسته های عناب رسیده هر کدام می تواند نهالی تولید کند . روش کاشت به این صورت است که در نیمه اسفند هسته ها را در طرفی پر از آب می ریزند و در جای گرمی می گذارند . پس از چند روز که خیس خورد آن ها را در زمینی که بیشتر آماده شده است می کارند ، همه روزه روی آن را آب می پاشند .
جدیدترین استارت آپ ها با موضوعات کارآفرینی
محمدی خاص –
عالی