طرح توجیهی جایگاه cng

(1 بررسی مشتری)

990,000ریال

طرح توجیهی جایگاه cng را با 99 هزار تومان دانلود؛سپس جهت سفارش طرح توجیهی با ویژگی های پروژه تان با شماره 09333673303 تماس بگیرید.

طرح توجیهی جایگاه cng، احداث مکان‌هایی مناسب برای سوخت گیری وسایل نقلیه، یکی از مهمترین زیر ساخت‌ها در کشورمان به حساب می‌آید. در سالیان گذشته استفاده از گاز CNG به جای گازوئیل و بنزین چندان مرسوم نبود و مردم تمایل چندانی برای استفاده از این نوع سوخت نداشتند از این رو کمتر کسی به فکر راه اندازی مکانی برای سوختگیری گاز CNG می‌افتاد. اما امروزه به دلیل آگاهی مردم از آلایندگی کمتر گاز مایع نسبت به بنزین و گازوئیل و همچنین با توجه به سیاست اتخاذ شده دولت مبنی بر جایگزین نمودن گاز فشرده، شاهد استقبال روز افزون مردم جامعه هستیم و جایگاه‌های سوخت CNG آن طور که شایسته‌اند توانسته‌اند که جایگاه خود را پیدا نمایند و از رونق خوبی برخوردار باشند. بدین ترتیب طرح توجیهی احداث جایگاه CNG مشروط بر این که تمام شرایط احداث، از جمله مکان مناسب، مورد ارزیابی و سنجش قرار بگیرد می‌تواند برای کارآفرین اقتصادی و با سوددهی همراه باشد.

سفارش طرح توجیهی طرح توجیهی جایگاه cng

برای سفارش طرح توجیهی طرح توجیهی جایگاه cng می توانید با کارشناسان ما در کانون مشاوران طرح توجیهی تماس بگیرید.

نکات مدیریتی لازم برای راه اندازی جایگاه سوخت CNG

گاز طبیعی از پرتقاضاترین انواع سوخت در کشورمان به حساب می‌آید که دلیل این امر را می‌توان در قیمت مناسب، آلایندگی کمتر و ایمنی بیشتر جستجو نمود. ورود به این عرصه شاید بتوان گفت که پرریسک است و نیاز به سرمایه کلانی دارد اما می‌تواند بسیار درآمدزا نیز باشد. از این رو فردی که قصد راه اندازی چنین کسب و کارهایی را دارد اولا می‌بایست از عهده منبع مالی آن برآید ثانیا با علم و آگاهی کامل پیش برود. همچنین متقاضی از اقتصادی بودن طرح خود مطمئن باشد. برای این امر لازم است که تمام جوانب کار به خصوص مکان جایگاه سوخت را مورد بررسی قرار دهد و اطمینان حاصل کند که منطقه مد نظر از تقاضا و گنجایش بالایی برای این نوع سوخت برخوردار است.

شرایط فنی زمین برای اجرای در طرح توجیهی جایگاه cng

برای راه اندازی، انتخاب مکانی مناسب مهمترین آیتم به حساب می‌آید و در این خصوص لازم است که یکسری نکات فنی نیز رعایت گردد که از آن جمله می‌توان اشاره‌ای به موارد زیر نمود:
فاصله داشتن زمین مد نظر از فعالیت‌های گرم همچون جوشکاری، نانوایی و
رعایت حریم رودخانه، برق فشار قوی، لوله‌ای انتقال گاز و
برخوردار بودن خیابان دسترسی به جایگاه، از قابلیت مانور نفتکش
طراحی جایگاه بر اساس قوانین و ضوابط سازمان نظام مهندسی و سایر ارگان‌های مربوطه

اخذ مجوز در طرح توجیهی جایگاه cng چگونه است؟

1-    متقاضی باید ابتدا به معاونت بازرگانی شرکت فرآورده‌های نفتی مراجعه کند
2-     مدارک لازم برای معرفی را تهیه و تکمیل کند
3-    در مرحله بعدی مدارک اراده شده متقاضی توسط معاونت بازرگانی بررسی می‌شود
4-    بازدید از زمین توسط کارشناسان فنی و ایمنی و بازرگانی انجام می‌شود
5-    در صورت تائید زمین به متقاضی اعلام پذیرش می‌شود و جهت اخذ استعلام به شهرداری معرفی می‌شود
6-    طراحی جایگاه زیر تحت نظر و مسئولیت مهندسین و مشاورین مورد تائید سازمان نظام‌مهندسی که همه الزامات و مقررات رعایت می‌شود.

تجهیزات مورد نیاز برای احداث در طرح توجیهی جایگاه cng

طرح توجیهی جایگاه سوخت سی ان جی علاوه بر ارائه اطلاعات مالی و اقتصادی، تجهیزات مورد نیاز را نیز معرفی می کند. تجهیزات پمپ گاز CNG بسته به این که فشار گاز در چه سطحی است، متفاوت می باشند. برخی تجهیزات با فشار پایین گاز سازگار بوده و برخی با فشار بالا هماهنگ هستند.

مشکلات احداث جایگاه CNG

احداث جایگاه سوخت CNG سرمایه بزرگی نیاز دارد، همچنین باید صبور بود تا برگشت سرمایه رخ دهد. در ضمن پروسه اخذ مجوز و موافقت اصولی، پیچیدگی ها و دشواری های خاص خود را دارد زیرا استعلامات مختلفی از شهرداری، اداره برق، اداره گاز، سازمان نظام مهندسی و غیره باید اخذ گردد.

شرایط اولیه برای اجرای طرح توجیهی احداث پمپ گاز یا جایگاه  ( CNG )

  • معرفی زمین مناسب به تشخیص شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی
  • قرارگیری زمین معرفی شده در خیابان‌ها و معابر اصلی
  • امکان استفاده از خط لوله گاز ۲۵۰ پوند با قابلیت برداشت حداقل۱۵۰۰ متر مکعب در ساعت
  • امکان اخذ انشعاب برق تا ۴۰۰ کیلو وات
  • اخذ مجوزهای لازم از دستگاه‌های ذیربط برای کاربری زمین به عنوان جایگاه سوختگیری گاز طبیعی و توانایی خرید انشعابات برق ، گاز
  • انجام عملیات ساختمانی جایگاه

شرایط زمین مورد نظر برای اجرای طرح توجیهی جایگاه cng

  • ترجیحاً زمین پیشنهادی از مراکزی که با کار گرم ( جوشکاری، نانوائی و …) مرتبط هستند ، فاصله مناسب داشته باشد .
  • خیابان دسترسی به جایگاه قابلیت مانور نفتکش را داشته باشد . حریم برق فشار قوی ( دکل – پست ) لوله های انتقال گاز و خطوط راه آهن رعایت شده باشد .
  • زمین نبایستی در حریم رودخانه – مسیل باشد .
  • طراحی جایگاه  CNG بایستی تحت نظارت و مسئولیت مهندسی مشاور مورد تائید سازمان نظام مهندسی و یا سایر دستگاه های ذیربط انجام شود .
  • لازم است کلیه نقشه های تهیه شده توسط مشاور، به لحاظ مراعات تمامی استانداردهای تاسیسات نفتی، به تائید مهندس منطقه و واحد HSE منطقه رسانیده شود .

نکات لازم جهت ساخت جایگاه در طرح توجیهی جایگاه cng

  • متناسب با تعداد خودرو ظرفیت این جایگاه‌ها از سوخت‌گیری ۲۰ خودرو تا سوخت‌گیری ۴۰۰ خودرو در شبانه ‌روز متغیر است و متناسب با تعداد خودرو قابل سوختگیری و ظرفیت تجهیزات انشعابات لازم محاسبه می شود .
  • تجهیزات مورد نظر باید در فضای باز (Out door) نصب شود و نصب تجهیزات در فضای بسته و مسقف ممنوع است .
  • مسئولیت سوخت‌گیری در این جایگاه‌ها بر عهده متقاضی است و لازم است کلیه خودروهای گاز سوز مورد استفاده دارای برچسب بازدید سالیانه باشند .

در دهه اخیر با توجه به روند رو به رشد مصرف سوخت در بخش حمل و نقل و خسارت‌های اقتصادی ناشی از آن سیاست تغییر سوخت مصرفی به گاز طبیعی فشرده، در دستور کار دولتمردان قرار گرفته است و ایجاد زیر ساخت‌های لازم در این زمینه ضروری به نظر می‌رسد. مهمترین زیرساخت لازم، احداث جایگاه‌های سوخت CNG است. این سیاست باعث شده است که جایگاه‌های سوخت CNG به عنوان یکی از مهمترین مراکز خدمات شهری مطرح باشند. به طورمثال شهر شیراز به عنوان ششمین کلان شهر کشور در زمینه جایگاه‌های سوخت CNG، دارای مشکلاتی مانند کمبود جایگاه، عدم توزیع فضایی مناسب جایگاه‌ها، عدم مکان‌یابی صحیح جایگاه‌ها و غیره است. بنابراین باید روش هایی را به کار گرفت تا با در نظر گرفتن تمامی عوامل بتوان مکان‌های بهینه جایگاه‌های سوخت CNG در این شهر را تعیین نمود. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده که اطلاعات مورد نیاز آن از طریق مشاهده میدانی، مصاحبه، مطالعه طرح‏های صورت گرفته در رابطه با شهر شیراز و نقشه 2000/1 این شهر به دست آمده است. در این تحقیق به منظور ارزیابی وضع موجود جایگاه‌های سوخت CNG، شهر شیراز به عنوان مطالعه موردی انتخاب شد، سپس با استفاده از توابع GIS و تحلیل شبکه وضع موجود جایگاه‌های سوخت CNG شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفت و پس از پی بردن به توزیع نامناسب و کمبود جایگاه‌های سوخت CNG، به کمک مدل AHP و همپوشانی شاخص‌ها در محیط نرم افزار GIS، اراضی شهری بر اساس اولویت از خیلی مناسب تا خیلی نامناسب در هفت دسته برای ایجاد جایگاه‌های سوخت CNG جدید ارزش‌گذاری و مکان‌های جدید پیشنهاد داده شدند.

طرح توجیهی جایگاه cng

در طرح توجیهی جایگاه cng به معنای ارائه طرح توجیهی احداث پمپ گاز وطرح کسب وکاری جامع وکامل برای ساخت جایگاه سوخت CNGاست واژه CNGکوتاه شده عبارتCompressed Natural Gasبه معنای گازطبیعی فشرده شده است.
این نوع سوخت به دلیل برخی ویژگی های مثبت نظیر صرفه جویی درهزینه سوخت کاهش آلودگی هوا وکاهش انتشار گازهای گلخانه ای به عنوان جایگزینی برای بنزین وگازوئیل درحمل ونقل رایج شده است.

احداث مکان‌هایی مناسب برای سوخت گیری وسایل نقلیه، یکی از مهمترین زیر ساخت‌ها در کشورمان به حساب می‌آید. در سالیان گذشته استفاده از گاز CNG به جای گازوئیل و بنزین چندان مرسوم نبود و مردم تمایل چندانی برای استفاده از این نوع سوخت نداشتند از این رو کمتر کسی به فکر راه اندازی مکانی برای سوختگیری گاز CNG می‌افتاد. اما امروزه به دلیل آگاهی مردم از آلایندگی کمتر گاز مایع نسبت به بنزین و گازوئیل و همچنین با توجه به سیاست اتخاذ شده دولت مبنی بر جایگزین نمودن گاز فشرده، شاهد استقبال روز افزون مردم جامعه هستیم و جایگاه‌های سوخت CNG آن طور که شایسته‌اند توانسته‌اند که جایگاه خود را پیدا نمایند و از رونق خوبی برخوردار باشند. بدین ترتیب طرح توجیهی احداث جایگاه CNG مشروط بر این که تمام شرایط احداث، از جمله مکان مناسب، مورد ارزیابی و سنجش قرار بگیرد می‌تواند برای کارآفرین اقتصادی و با سوددهی همراه باشد.

جایگاه سوخت پمپ گاز یک محل است که برای فروش گاز فشار قوی به خودروها و وسایل نقلیه دیگر به کارمی رود.سوخت پمپCNG  ازدونوع تاسیس ممکن است: یکی اینکه درداخل یک پمپ بنزین پمپ CNG نصب شود و دومی اینکه جایگاه CNG جداگانه برای فروش گاز درنظر گرفته میشود.

نقش جایگاه سوخت CNG در تأمین سوخت پاک و پایدار برای وسایل نقلیه

جایگاه‌های سوخت CNG نقش بسیار مهمی در تأمین سوخت پاک و پایدار برای وسایل نقلیه ایفا می‌کنند. با ارائه سوخت گاز طبیعی فشرده به وسایل نقلیه، این جایگاه‌ها به عنوان یک جایگزین پایدار برای سوخت‌های فسیلی مانند بنزین و دیزل عمل می‌کنند. سوخت CNG بسیار پاک و کم آلوده به محیط زیست است و در نتیجه کاهش قابل توجهی در انتشار گازهای آلاینده و گلخانه‌ای به وجود می‌آورد.
این نوع سوخت همچنین هزینه‌های سوخت و نگهداری وسایل نقلیه را کاهش می‌دهد، که به مالکان و کاربران خودروها صرفه‌جویی مالی می‌کند. همچنین، با ایجاد تعادل بیشتری در منابع انرژی و کاهش وابستگی به نفت، جایگاه‌های سوخت CNG به تأمین پایدارتر و مستقل‌تری از نفت برای حمل و نقل کمک می‌کنند. در کل، نقش این جایگاه‌ها در تأمین سوخت پاک و پایدار برای وسایل نقلیه برای حفظ محیط زیست و توسعه پایدار بسیار برجسته است.

چه کشورهایی از گاز طبیعی برای سوخت خودرو استفاده میکنند؟

در طرح توجیهی جایگاه cng، کشورهاي کانادا، نيوزلند، ايتاليا، ژاپن، روسيه، آمريکا، آرژانتين، برزيل، ترکيه، آذربايجان، هلند، چين و ساير کشورها در اين زمينه تجربيات قابل قبولي دارند، بطوريکه حتي در روسيه و آمريکا و چند کشور ديگر استفاده از گازطبيعي فشرده در سوخت هواپيما دردست مطالعه است، در استراليا و کانادا نيز از اين سوخت براي محرکه کشتيها استفاده مي شود.

تجهیزات در طرح توجیهی جایگاه cng

در حال حاضر چه تعداد خودرو از گاز CNG برای سوخت خودرو استفاده می کنند؟

در حال حاضر بيش از 5 ميليون خودرو با سوخت گاز طبيعي در جهان و بيش از 9000 جايگاه سوختگيري در سطح جهان موجود مي باشد. با توجه به مسائل آلودگي هوا و مسائل زيست محيطي برنامه هاي مربوط به گازسوز كردن خودروها در سطح اروپا، آمريكا و ساير كشورهاي صنعتي به سرعت در حال گسترش مي باشد. قسمت عمده اي از خودروهاي گاز طبيعي سوز به صورت دوگانه سوز مي باشند به طوري كه هم گاز طبيعي و هم بنزين مصرف می كنند، اين عمل توسط كليدي كه در خودروها تعبيه شده است انجام مي شود.

مزایای مشارکت بخش خصوصی در احداث و خرید جایگاه سوخت CNG

كاهش سرمايه گذاري دولتي در بخش توزيع انرژي

جذب سرمايه هاي بخش خصوصي در جهت اهداف برنامه هاي توسعه كشور
اشتغال زائي بصورت بومي
ايجاد مشاركت مردمي در طرح احداث جايگاه هاي CNG با ايجاد حساسيت و آگاهي عمومي در بخش انرژي و توزيع آن

ارتقاء شبکه سوخت و تأثیر آن بر کاهش آلودگی هوا و محیط زیست

ارتقاء شبکه سوخت با افزایش تعداد جایگاه‌های سوخت CNG در یک منطقه تأثیرات مثبت بسیاری بر کاهش آلودگی هوا و حفاظت از محیط زیست دارد. این اقدام به تشویق مشتریان به استفاده از وسایل نقلیه با موتورهای CNG، که دارای انتشار گازهای گلخانه‌ای و آلاینده کمتری هستند، می‌انجامد.
با توسعه شبکه سوخت CNG، توزیع و انتقال سوخت پاک به راحتی‌تر و قابل دسترس‌تر می‌شود و مشتریان برای استفاده از این سوخت ترجیح می‌دهند. این امر به تدریج منجر به کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و انتشار گازهای آلاینده می‌شود که در نهایت باعث بهبود کیفیت هوای محلی و کاهش آلودگی هوا و محیط زیست می‌گردد. از این رو، ارتقاء شبکه سوخت CNG یک اقدام حیاتی برای محیط زیست است که به کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی و بهبود کیفیت زندگی جامعه کمک می‌نماید.

مطالعه بازار:تحلیل بازار رقبامیزان تقاضاوعرضه

درمطالعه بازار برای طرح توجیهی احداث جایگاه سوختCNGنیازاست که تحلیلی دقیق ازبازار وشرایط رقابتی انجام شود.

  1. تحلیل بازارورقبا:ابتدابایدبازارCNGراتحلیل کنیم ورقبای اصلی راشناسایی کنیم.برسی قابلیت رقابت بادیگرجایگاه های CNGموجودشناسایی نقاط قوت وضعف رقبا وتحلیل استراتژی های رقابتی آنها ازجمله اقداماتی هستندکه بایدانجام شود همچنین برسی تاثیرتوسعه زیر ساخت های حمل ونقل نرخ رشد بازار وتغییرات قوانین ومقررات نیزضروری است.
  2. میزان تقاضا:تعیین میزان تقاضا برای سوخت CNGدرمنطقه مورد نظر یکی ازمهمترین جنبه های مطالعه بازاراست برسی تعدادونوع وسایل نقلیه درمنطقه نیازسوختی آنها وتمایل مردم به استفاده از سوخت پاک ازمعیارهای مهم درتعیین میزان تقاضا می باشند هچنین برسی روند رشد وتغییرات میزان تقاضا درطول زمان وپیشبینی نیازهای آیندهنیزاز اهمیت  ویژه برخورداراست.
  3. میزان عرضه:برسی منابع وظرفیت تولیدCNGدرمنطقه وتامین منابع اولیه مانندگازطبیعی تعداد وظرفیت جایگاه های CNGموجودوقابلیت توسعه انها درتعیینمیزان عرضه تاثیرگذار است.همچنین برسی میزانتوانایی تامین وتولید CNGدررابطه با میزان تقاضا وپیش بینی نیازهای آینده ازاهمیت بالایی برخورداراست.
    باانجام این مطالعه بازارمیتوانیم نقاط قوت وضعف بازارCNGراشناسایی کرده وبراساس ان استراتژی های مناسبی برای طرح توجیهی احداث جایگاه CNGانتخاب کنیم.

آشنایی باجایگاه سوخت در طرح توجیهی جایگاه cng

تاریخچه جایگاه سوختCNGبه دهه1930برمی گردد ودراوایل دهه1990این سوخت به عنوان جایگزینی برای بنزین وگازوئیل درحمل ونقل مورداستفاده قرارگرفت.
انواع جایگاه سوخت CNGشامل جایگاه های پرشتاب وجایگاه های پرشتاب وطولانی مدت هستند. جایگاه های پرشتاب به منظور سوخت دادن خودرو ها درمدت زمان کوتاه وجایگاه های پرشتاب وطولانی مدت برای سوخت دادن خودرودرمدت زمان طولانی ودر مکان پارکینگ استفاده میشوند.

آشنایی بامهم ترین کاربردهای جایگاه سوخت سی ان جی

مهمتریبن کاربردهای طرح توجیهی احداث جایگاه سوختCNGعبارتنداز:

  • ارائه خدمات سوخت دهی به خودروهایی که باسوخت CNGکارمیکنند ودرنتیجه کاهش استفاده ازسوخت های فسیلی مانندبنزین وگازوئیل
  • کاهش آلودگی هوا وکاهش انتشارگازهای گلخانه ای به دلیل اینکه سوختCNGکمترین میزان آلایندگی را تولید میکند.
  • افزایش راندمان خودروها به دلیل ویژگی های مثبت سوختCNG
  • افزایش امنیت درجاده ها به دلیل کاهش خطرانفجار درمقایسه باسوخت های فسیلی مانند بنزین و گازوئیل.

 

مقایسه انواع جایگاه سوخت

نوع

جایگاه سوخت

 

محصولات

 

مشتریان

هدف

 

 

قیمت ها

 

ویژگی ها

جایگاه

سوخت

تک منظوره

یابنزین

یاگازوئیل

صاحبان خودروهای با
موتورهای داخلی احتراقی
قیمت بنزین وگازوئیل ارائه خدمات سوخت دهی به خودروهای باموتورداخلی واحتراقی
جایگاه

سوخت

دومنظوره

بنزین وگازوئیل صاحبان خودروهای با
موتورهای داخلی احتراقی
قیمت بنزین وگازوئیل ارائه خدمات سوخت دهی به خودروهای باموتورداخلی واحتراقی وهمچنین خودروهای باموتورCNG
جایگاه

سوخت

سه منظوره

بنزین وگازوئیل و

CNG

صاحبان خودروهای با
موتورهای داخلی احتراقی
وخودروهای باموتورCNG
قیمت بنزین وگازوئیل
وCNG
ارائه خدمات سوخت دهی به خودروهای باموتورهای داخلی احتراقی وCNG

  

مشخصات فنی جایگاه سوخت

مشخصات مقدار
نوع سوخت CNG
فشارکاری 200بار
دمای کاری -20تا50درجه سانتی گراد
ظرفیت مخازن 1000تا10000مترمکعب
تعدادنازل سوخت گیری 2تا8نازل
ابعادجایگاه سوخت 1000تا10000مترمربع
حداقل ارتفاع ازسطح دریا 500متر
فاصله ازمنابع آب 100متر
فاصله از خطوط انتقال برق 50متر
فاصله از جاده اصلی 100متر
سیستم ایمنی شامل سیستم های هشداراطفا حریق وتخلیه اضطراری
سیستم کنترل شامل سیستم نظارت برفشاردما وجریان
سیستم تهویه شامل سیستم های تهویه طبیعی ومکانیکی
سیستم روشنایی شامل سیستم روشنایی طبیعی ومصنوعی
سیستم علامت گذاری شامل علائم وتابلوهای ایمنی
سیستم دسترسی شامل محوطه سازی پارکینگ وسرویس بهداشتی

طراحی و اجرا

می‌توان ساخت یک پمپ بنزین را در 3 بخش: 1. معماری و عمران 2. برقی و مکانیکی 3. ایمنی و حفاضتی مورد بررسی قرار داد.
معماری و عمران از اولین قدم ها در طراحی جایگاه سوخت است. پس از تایید کامل محل احداث جایگاه و تعیین نوع جایگاه، ابتدا باید طرح و نقشه  جایگاه تعیین و قسمت های مختلف آن جانمایی شود تا محل دیگر تجهیزات را بتوان مشخص کرد.

جایگاه سوخت یا پمپ بنزین با اینکه در دسته کسب و کارهای خرده فروشی قرار می گیرد اما قسمت های مختلفی را شامل شده و همچنین باید از استاندارد های خاص مربوط به خود پیروی کند. در عین حال پمپ بنزین به عنوان یک مجتمع که می تواند شامل تعمیرگاه، سوپر مارکت، کارواش، سرویس بهداشتی و … باشد؛ به صورت مستقیم با عموم مردم در ارتباط است و علاوه بر ایمنی، باید ظاهری زیبا و دلنشین داشته باشد.

نکات عمومی طراحی

اولین و مهم ترین فاکتور در معماری و طراحی جایگاه سوخت در نظر گرفتن مفهوم (کانسپت) است به صورتی که ظاهر سازه در عین جدید و مبتکرانه بودن از استانداردهای مربوطه نیز پیروی کند.

در ادامه به توضیح چند استاندارد کلی جایگاه سوخت می­پردازیم:

طراحی جایگاه می بایست توسط مشاور ذی صلاح دارای رتبه لازم از سازمان مدیریت و برنامه ریزی و یا پروانه اشتغال از سازمان نظام مهندسی انجام شود.

رعایت کلیه استاندارد­های مورد قبول شرکت ملی نفت ایران از جمله IPS، API، NFPA، ASME، ANSI، BS، EN الزامی است.

رعایت الزامات کلیه مباحث مقررات ملی ساختمان، استانداردهای بین المللی معماری و آئین نامه 2800 زلزله در طراحی و احداث جایگاه ضروری است.

کلیه سازه ها باید در برابر رانش زمین و حوادث غیر مترقبه مقاوم بوده و محاسبات و نقشه های مربوطه به تائید مهندس محاسب ذی صلاح برسد و کلیه محاسبات و طراحی ها توسط مراجع ذی صلاح در محل بررسی و تائید شود.

نکات کامل طراحی جایگاه سوخت در طرح توجیهی جایگاه cng

در طرح توجیهی جایگاه cng ، در طراحی معماری و عمرانی  قسمت­های مختلف یک جایگاه سوخت باید نکات و استاندارد های مختلفی در نظر گرفته شود که در ادامه آن ها را به صورت موردی آورده ایم:

  • لازم است در طراحی استاندارد های NFPA30 و NFPA30A در فاصله گذاری ها و سایر موارد مربوطه رعایت گردد.
  • طراحی جایگاه با در نظر گرفتن بر قانونی جاده ها و اصلاحی خیابان ها انجام گردد.
  • کف محوطه جایگاه شامل محوطه مخازن، سکوی عرضه فرآورده، محل احداث کیوسک و محل استقرار خودرو و نفتکش در ترازی بالاتر از گذر های اطراف قرار گیرد.
  • بکارگیری کیوسک جهت نصب تجهیزات کنترل و راهبری و همچنین استقرار کارکنان جایگاه لازم می باشد. سایبان با ابعاد مناسب نیز در محل سکوی عرضه فرآورده نیز توصیه می گردد.
  • محوطه جایگاه می بایست دارای شیب بندی مناسب (حداقل یک درصد) جهت هدایت آب های سطحی به خارج باشد. ضمنا محدوده استقرار خودرو ها در مجاورت سکوی عرضه سوخت و محل استقرار نفتکش در هنگام تخلیه می بایست با جدول گذاری مناسب از اطراف مجزا گردیده و فاقد شیب طولی باشد.
  • با توجه به بند 6 آئین نامه شعاع چرخش جهت ورود و خروج از محدوده جایگاه می بایست براساس طول و ظرفیت نفتکش تغذیه کننده مخزن جایگاه تعیین گردد. در این صورت مانور نفتکش به محل تخلیه به سهولت میسر می­باشد.
  • لازم است مخزن جایگاه در داخل حوضچه بتنی مسلح ایزوله دفن گردد. ضمنا در مناطقی که سطح آب های زیرزمینی بالا باشد؛ علاوه بر افزایش حجم بتن ریزی در داخل حوضچه مذکور، ف مخازن با میلگردهایی در داخل بتن مهار می گردد. لازم به ذکر در صورت استفاده از مخازن دوجداره به حوضچه بتنی نیاز نمی باشد.
  • سطح روی محوطه مخزن می بایست با طراحی سازه مناسب در برابر تردد خودرو ها با بار متمرکز (بار چرخ) حداقل 10 تن مقاوم باشد.
  • کلیه لوله کشی ها و کابل هایی که در مسیر تردد خودرو ها واقع می شوند می بایست در کانال های بتنی قرارگرفته و روی کانال ها نیز با دال بتنی پوشیده گردد. ضمنا کلیه کانال های لوله  های فرآورده و کابل های برق با ماسه بادی پر گردد.
  • لازم است کف محوطه سواره رو جایگاه با بتن مسلح به ضخامت حداقل 20 سانتی متر و با لایه سخت کننده رنگی پوشش داده شود.
  • در محل احداث جایگاه های کوچک لازم است کانال بتنی مقاوم در برابر حریق و انفجار ساخته شود تا از انشعابات شهری ( کابل­های مخابرات، برق و لوله های گاز و آب) که در محدوده جایگاه قرار دارند، محافظت کند.
  • کلیه مصالح مورد استفاده در ساختمان ها، سایبان ها و محوطه جایگاه می بایست غیر قابل اشتعال بوده و مورد تایید مراجع ذی صلاح برسد.
  • باید سیستم روشنایی با حداقل روشنایی استاندارد 300-150 لوکس در محوطه تخلیه و بارگیری جایگاه نصب شود. سیستم روشنایی دفتر کار جایگاه نیز باید 500-200 لوکس روشنایی داشته باشند.
  • باید سایبان مناسب در محوطه جایگاه جهت پیشگیری از تابش مستقیم آفتاب بر روی سیستم های بارگیری فرآورده (به منظور کاهش بخارات و گاز ها در اثر گرما) و همچنین پیش گیری از مواجهه کارکنان با تشعشعات خورشیدی، نصب شود. حداقل ارتفاع سایبان از کف محوطه جایگاه باید 5 متر باشد.
  • کانال هدایت کننده آب باران و ناودانی برای سایبان در محوطه جایگاه جهت پیشگیری از قندیل در زمستان در نظر گرفته شود.
  • مجهز بودن سرویس های بهداشتی به دستشویی و تعداد کافی توالت ( به ازاء هر 4 دیسپنسر، حداقل 1 واحد و بیش از 9 دیسپنسر3 واحد به ازای هر جنس(زن و مرد)
  • در نظر گرفتن امکانات رفاهی اعم از حمام، رختکن و غذاخوری مناسب برای کارکنان الزامی است.
  • شرايط آب و هوايي محل احداث جايگاه (بيشينه و كمينه دما، ميزان بارش، سرعت باد و…) بايستي در نظر گرفته شود و تمهيدات الزم در طراحي لحاظ گردد.

شرایط فنی زمین برای اجرای در طرح توجیهی جایگاه cng

در طرح توجیهی جایگاه cng برای راه اندازی، انتخاب مکانی مناسب مهمترین آیتم به حساب می‌آید انتخاب زمین مناسب نیاز به بررسی دقیق، جامع و کامل دارد و فاکتورهای زیادی در پیدا کردن زمین استاندارد که مورد تایید کارشناسان مربوطه باشد دخیل است و در این خصوص لازم است که یکسری نکات فنی نیز رعایت گردد که از آن جمله می‌توان اشاره‌ای به موارد زیر نمود:
فاصله داشتن زمین مد نظر از فعالیت‌های گرم همچون جوشکاری، نانوایی ورعایت حریم رودخانه، برق فشار قوی، لوله‌ای انتقال گاز وبرخوردار بودن خیابان دسترسی به جایگاه، از قابلیت مانور نفتکش طراحی جایگاه بر اساس قوانین و ضوابط سازمان نظام مهندسی و سایر ارگان‌های مربوطه

وضعیت توپوگرافی

بافت محل

عرض گذر

حجم ترافیک سواره رو و عرض پیاده رو

راه­های دسترسی به زمین

احداث جایگاه های سوخت در تقاطع ها، میادین و مجاور مراکز تجمع عموم مجاز نیست.

 

درآمد در طرح توجیهی جایگاه cng

همان طور که بیان نمودیم امروزه استفاده از گاز سی ان جی در بین مردم بسیار رایج شده و به خوبی توانسته بخش عمده‌ای از سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه به ویژه نوع سبک را تامین کند اما این بدین معنا نیست که راه اندازی جایگاه CNG با سوددهی و درآمدزایی بالایی همراه خواهد بود. درآمد جایگاه CNG تحت تاثیر پارامترهای مختلفی قرار دارد که از مهمترین آن می‌توان به احداث جایگاه در منطقه‌ای پرتقاضا اشاره نمود. جایگاه سوخت می‌بایست در مکانی مناسب و درست احداث گردد تا صاحبان این شغل دغدغه و نگرانی بابت فروش محصول خود نداشته باشند. در واقع این مطلب را می‌توان به عنوان نقطه قوت احداث پمپ گاز تلقی نمود.

براساس اظهارات رئیس انجمن جایگاه داران CNG، یک جایگاه سی.ان.جی ماهانه حدود دو تا سه میلیون تومان درآمد دارد در حالی که دکه روزنامه ماهانه پنج تا شش میلیون سود می‌کند. هم‌چنین درآمد ناچیز جایگاه‌های سی.ان.جی در حالی است که هزینه‌های تعمیرات و نگهداری از تجهیزات بسیار بیشتر از درآمد کسب شده است. به گفته دادرس، اگر به‌طور متوسط درآمد یک جایگاه در ماه حدود 36 میلیون تومان باشد، هزینه‌های نگهداری و تعمیرات آن حدود 60 میلیون تومان خواهد بود.

 هزینه احداث جایگاه CNG

هزینه احداث جایگاه CNG تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی قرار دارد که با توجه به ظرفیت کار این میزان نیز متغیر می‌باشد. اما به طور کلی پمپ گاز از آن دسته مشاغلی است که راه اندازی آن نیاز به سرمایه بالایی دارد. بیشتر این سرمایه صرف خرید تجهیزات و ماشین آلات می‌گردد. یک جایگاه سوخت CNG برای این که بتواند به مردم خدمات سوخت را ارائه بدهد نیاز به یکسری تجهیزات و ماشین آلات دارد که از مهمترین آن می‌توان اشاره‌ای به برق و ابزار دقیق، تجهیزات اعلام حریق، تجهیزات مکانیکی، کمپرسور گاز، توزیع کننده (دیسپنسر) و خشک کن نمود. قیمت این تجهیزات نیز متاثر از پارامترهایی همچون ظرفیت کمپرسور، نوع کمپرسور، مخازن ذخیره و فشار می‌باشد. بدین ترتیب برای راه اندازی یک پمپ گاز به پکیجی از تجهیزات نیاز است که متقاضی بایستی بخش وسیعی از منابع مالی خود را صرف خرید نماید.

برآورد هزینه و درآمد در طرح توجیهی جایگاه cng

حتماً برای شما هم سؤال است که برای ثبت‌نام تأسیس جایگاه از کجا باید شروع کرد؟

قبل از احداث جایگاه بسیار مهم است که شما هزینه‌ها و درآمد جایگاه CNG را محاسبه کرده باشید و هزینه‌ها و قیمت تجهیزات جایگاه CNG را با تورم پیش رو با دقت تهیه‌کرده باشید تا بتوانید در تصمیم‌گیری هر چه موفق‌تر عمل کنید.

به همین منظور سعی کرده‌ایم در قالب طرح توجیهی جایگاه سوخت CNG همه این هزینه‌ها و نرخ بازدهی و درآمد این طرح به‌دقت موردبررسی قرار دهیم.

تأثیر جایگاه سوخت CNG در کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌ای

جایگاه‌های سوخت CNG تأثیرات مثبت بسیاری در کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌ای دارند:

  • کاهش انتشار CO2: سوخت CNG با انتشار کمتری از دی‌اکسید کربن نسبت به بنزین و دیزل همراه است.
  • کاهش انتشار ذرات معلق (PM): موتورهای CNG کمترین ذرات معلق را تولید می‌کنند که به بهبود کیفیت هوا کمک می‌کند.
  • کاهش انتشار مواد آلاینده: سوخت CNG شامل مواد جامد و مایع کمتری است که آلودگی‌های زیست محیطی را کاهش می‌دهد.
  • ایجاد تعادل در تأمین انرژی: استفاده از CNG به معنای کاهش وابستگی به نفت و واردات سوخت فسیلی است.
  • تشویق به فناوری‌های پایدار: افزایش تقاضا برای CNG توسعه فناوری‌های مرتبط با سوخت‌های پاک را تشویق می‌کند.
  • ایجاد بازار برای گاز طبیعی: توسعه CNG به تبدیل گاز طبیعی به یک منبع سوخت پایدار و پاک کمک می‌کند.
  • ایجاد فرصت‌های اشتغال محلی: ساخت و بهره‌برداری ازجایگاه‌های CNG ایجاد اشتغال در مناطق مختلف را ترویج می‌کند.

سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی جایگاه سوخت CNG

در طرح توجیهی جایگاه cng، سرمایه اولیه احداث جایگاه سوخت CNG به خریداری تجهیزات سوخت رسانی، تجهیزات مکانیکی CNG، مخازن و دیسپنسرها اختصاص پیدا می کند. ضمن این که برای آماده سازی سکوها، محوطه سازی و خریداری انشعاب برق 300 کیلووات نیز باید بودجه ای در نظر گرفته شود.
به طور کلی میزان سرمایه برای احداث جایگاه سوخت سی ان جی به مواردی چون تعداد سکوها و ظرفیت برداشت گاز به متر مکعب و همچنین به محل جایگاه بستگی دارد. ظرفیت سوخت گیری جایگاه های CNG در شبانه روز متغیر بوده و از 20 خودرو به بالا می باشد. محاسبه سرمایه اولیه در طرح توجیهی جایگاه سوخت سی ان جی با توجه به ظرفیت جایگاه انجام می گردد.

هزینه راه اندازی جایگاه سوخت CNG

طرح توجیهی جایگاه سوخت CNG تمام هزینه های ثابت و متغیر این کسب و کار را با رعایت جزئیات و با ارقام روز مشخص می کند. هزینه های مهم در احداث جایگاه CNG، هزینه زمین، هزینه نیروی انسانی و هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات هستند. زمین جایگاه سوخت باید در خیابان ها و معابر اصلی قرار داشته و دارای شرایط احداث جایگاه سوخت باشد.

برای برداشت 1000 متر مکعب گاز سی ان جی حداقل مساحت زمین برابر با 725 متر مربع می باشد. هر چقدر ظرفیت برداشت بالاتر باشد، به زمین بزرگتری نیاز است. به طور مثال مساحت زمین استاندارد برای ظرفیت 2000 متر مکعب گاز CNG، حداقل 1110 متر مربع می باشد.

در ضمن ظرفیت جایگاه CNG به طور مستقیم در تعداد پرسنل و هزینه نیروی انسانی نیز تاثیرگذار خواهد بود.

همسایگان جایگاه در طرح توجیهی جایگاه cng

خیابان های دوطرفه و یکطرفه که جایگاه  های کوچک در آن ها احداث می گردد، باید به ترتیب دارای حداقل 6 خط و 3 خط عبوری باشند. حداقل محدوده مورد نیاز برای استقرار تاسیسات جایگاه 8 متر عرض در 20 متر طول می باشد و همچنین مسیر عبور عابرین پیاده می بایست علاوه بر ابعاد فوق در عرض در نظر گرفته شود.

زمین جایگاه نباید در مجاورت مدارس، مجتمع های آموزشی، ساختمان پزشکان، بیمارستان ها، آسایشگاه ها، مساجد، سینما ها و همچنین سالن های ورزشی، هتل ها، رستوران ها، ساختمان های اداری و سایر ابنیه و مراکز تجمع که برای بیش از 50 نفر طراحی شده باشند، قرار داشته باشد.
از دیگر مکان هایی که نباید در همسایگی جایگاه سوخت باشند می توان به فروشگاه های بزرگ( بیش از 2000 متر مربع زیر بنا)، خانه  های مسکونی، مراکز تلفن اشاره کرد. همچنین مجاورت انبار هایی که در آن ها مواد قابل اشتعال  به مقدار زیاد نگهداری می  گردد ( مانند نجاری، انبار های کاه، کاغذ و مواد منفجره) با جایگاه سوخت می تواند بسیار خطرناک باشد.
زمین پیشنهادی برای جایگاه نباید در مسیر عبور سیل و آب های سطحی و در مجاورت چشمه، رودخانه، خطوط لوله و چاه باشد. ضمنا باید بررسی شود که زمین مورد نظر بر روی گسل یا نزدیکی آن و یا خاک دستی و محل انباشت نخاله  های ساختمانی نباشد. همچنین در زمین جایگاه نبایستی گیاهان و درختان خزان شونده وجود داشته باشد.

زمین در نظر گرفته شده برای جایگاه جهت احداث می بایستی حداقل 15 متر از طرفین با مغازه  ها و مراکز خدماتی که دارای شعله بی حفاظ ( مانند آهنگری، جوشکاری، رادیاتورسازی، ریخته  گری، لحیم گری، نانوایی و کبابی) فاصله داشته باشد.
همچنین لازم است در خیابان دسترسی جایگاه با هماهنگی مقامات شهری، اقدامات لازم در خصوص نصب تجهیزات ایمنی ( چراغ هشداردهنده، سرعت­گاه و تابلو های راهنمایی رانندگی هشدار دهنده) از فاصله 200 متری ورودی جایگاه صورت بپذیرد.
حریم لوله های انتقال گاز و خطوط راه آهن و … اعم رو زمینی و زیرزمینی رعایت گردد. ضمنا حریم کابل های برق فشار قوی با توجه به مقدار ولتاژ و رطوبت هوا باید از سازمان برق منطقه ­ای استعلام گردد.

سود و درآمد در طرح توجیهی جایگاه cng

درآمد یک پمپ گاز سی ان جی کارمزدی است که به ازای هر متر مکعب سوخت گیری خودروها به جایگاه سوخت اختصاص پیدا می کند. در حال حاضر این کارمزد به صورت میانگین 45 درصد است که بخشی از آن توسط افراد و بخشی توسط دولت پرداخت می گردد.

به طور کلی احداث جایگاه سوخت CNG اگرچه سرمایه کلانی می طلبد؛ اما بعد از گذشت سالیان ابتدایی، سوددهی خوبی خواهد داشت.

مدت زمان برگشت سرمایه در این کسب و کار در بیزینس پلن جایگاه سوخت CNG حدود 4 الی 5 سال برآورد شده است. در ضمن تعداد سکوها و دیسپنسرها به صورت مستقیم در میزان سود اثرگذار خواهند بود.

بررسی توجیه پذیری در طرح توجیهی جایگاه cng

کشور ما ایران به دلیل بهره مندی از منابع غنی گاز طبیعی، بیشترین تعداد خودروهای گازسوز را در کل جهان به خود اختصاص داده است. در حال حاضر بیش از 4 میلیون خودروی گازسوز در کشور وجود دارند.
با بررسی تعداد جایگاه های سوخت CNG در سراسر کشور و با یک حساب سرانگشتی می توان دریافت که تعداد جایگاه های سی ان جی به حد کفایت  نمی باشد. بنابراین سرمایه گذاری در این بخش علاوه بر توجیه پذیری اقتصادی، مشکل کمبود جایگاه های CNG را کاهش خواهد داد.

کیوسک جایگاه سوخت در طرح توجیهی جایگاه cng

طبق استاندارد تعین شده از طرف شرکت ملی پخش فرآورده  های نفتی، هر جایگاه می  بایستی در فاصله مناسب از سکو ها کیوسکی برای قرار دادن تجهیزات کنترلی و راهبری و استقرار کارکنان احداث شود.

کیوسک می بایست در خارج از منطقه خطر جایگاه بوده و حداقل 4 متری با تجهیزات سوخت گیری و محل تخلیه و تجهیزات جایگاه سوخت فاصله داشته باشد.

کیوسک باید در ارتفاع بالاتری نسبت به سکوی سوختگیری(حداقل 15 سانتی متر) قرار گیرد، به نحوی که احتمال ورود و تجمع بخارات قابل اشتعال به درون آن وجود نداشته باشد.

کیوسک حتما باید دارای سیستم تهویه مطبوع، گرمایش و سرمایش مناسب باشد.

کابل کشی و لوله  های ورودی و خروجی به کیوسک بایستی کاملا استاندارد و فاقد هرگونه منفذ باشد.

محل توقف و سوخت گیری در جایگاه سوخت

در جایگاه سوخت، محلی برای توقف و سوخت گیری وسایل نقلیه در نظر گرفته می شود. این محل باید دارای حداقل شرایط زیر باشد:

سطح آن نسبت به محل قرارگیری دیسپنسر پایین تر باشد.

شیب سطح محل استقرار خودرو ها بایستی عرضی باشد به نحوی که در صورت عمل نکردن ترمز خودرو ها منجر به حرکت آن ها نشود.

بایستی تمهیدات مناسبی جهت جلوگیری از برخورد وسایل نقلیه با دیسپنسر انجام پذیرد.

محل و نحوه قرارگیری دیسپنسر بر روی سکوی جایگاه با در نظر گرفتن محدوده خطر دیسپنسر در حال فعالیت و با در نظر گرفتن حداکثر طول شلنگ سوخت گیری مشخص می شود.

حداقل فاصله دیسپنسر نسبت به ساختمان هایی با دریچه یا پنجره  های باز شونده 5/5 متر و در صورت عدم وجود دریچه یا درب و پنجره حداقل 4 متر می­باشد.

تمهيدات الزم جهت جمع آوري و دفع ايمن فراورده ريخت و پاش شده در محوطه جايگاه بايستي حين طراحي لحاظ گردد.

محل نصب تجهيزات سوختگيري در جايگاه بايستي مطابق الزامات استاندارد NFPA30A به شرح ذيل باشد:

حريم ايمنی دیسپنسردر حالتي كه شيلنگ آن بر روي محل تعبيه شده (جانازلی) قرار گرفته باشد، كره اي به شعاع حداقل 3متر (10فوت) مي باشد.

فاصله دیسپنسر از مرز جايگاه، هر سازه اطراف آن، دفاتر و خيابانهاي مجاور حداقل از طول شيلنگ سوختگيری كمتر نباشد.

فاصله هر ساختمان داراي منفذ باز از تجهيزات سوختگيری بايستی حداقل 5/1 متر از كل طول شيلنگ سوختگيری بيشتر باشد.

درصورتيكه بيش از يك دستگاه توزيع سوخت بر روی يك سكو نصب گردد، حداقل فاصله بين هر دو دستگاه بايستی 6 متر باشد.

نکات ایمنی هنگام سوخت گیری

اصول ايمني در تمامي مراحل زندگي و در تمامي صنايع ، جزء اصول اوليه مي باشد و لازم است كه افراد قبل از شروع هر فعاليتي ، اصول ايمني اوليه را به طور كامل بدانند و در رعايت آن جديت داشته باشند. در اين نكته كه گاز پر فشار به شدت خطر ناك مي باشد شكي نيست ، اما با مطالعه تاريخچه حوادث مربوط به ايستگاه هاي CNG در مي يابيم كه تنها با رعايت نكات مهم ، اما ساده ايمني مي توان با آسايش و آرامش از ايستگاه هاي CNG استفاده كرد و نظاره گر هيچ حادثه اي نيز نبود.

مراحل پر شدن مخزن سوخت گیری سریع در جایگاه سوخت CNG

  1. گاز به سرعت سرد می‌شود؛ CNG به سرعت از دیسپنسر (فشار بالا) به مخزن سوخت خودرو (فشار پایین) حرکت می‌کند. گاز به علت انبساط شدید سریعا سرد می‌شود. قانون ژول تامسون در این حالت قابل مشاهده است.
  2. فشار بالا می رود، دما افزایش می ‌یابد؛ با ورود بیشتر گاز به مخزن، فشار آن افزایش می ‌یابد و بدین ترتیب دمای داخلی مخزن بالا می‌ رود. گرمایی که طی این فرآیند تولید می ‌شود گرمای بازتراکم نامیده می ‌شود. با اینکه دما درون مخزن افزایش می‌ یابد، نازل همچنان طبق قانون ژول تامسون سرد است.
  3. گاز گرم می ‌شود؛ از آنجا که مخزن با سرعت زیادی پر می‌ شود، گرمای ایجاد شده در مخزن زمان کافی برای انتقال به محیط اطراف از طریق دیواره مخزن را ندارد. با گرم تر شدن گاز، مولکول ها با سرعت و فرکانس بیشتری به یکدیگر و دیواره مخزن برخورد کرده و فشار مخزن افزایش می ‌یابد. بنابراین در یک روز گرم که مولکول  های گاز سریع تر حرکت می ‌کنند تعداد کمتری از آن ها در مخزن جای می‌گیرد.
  4. مخزن همچنان پر می ‌شود؛ برخلاف سوخت های مایع که نازل زمانی جریان را قطع می ‌کند که سطح مایع درون مخزن خودرو بالا بیاید. نازل و دیسپنسر CNG زمانی جریان را قطع می ‌کنند که مخزن به فشار مطلوب برسد. فشاری که مطلوب با توجه به عوامل گوناگونی تعیین می ‌شود. از جمله آن می‌ توان به دما و مقدار فشاری که مخزن در صورت افزایش دما می ‌تواند تحمل کند، اشاره کرد.

 

  1. دیسپنسر خاموش می ‌شود، اپراتور قطع می‌ شود؛ معمولا دیسپنسر جریان را زمانی که فشار مخزن به psi 4100 می ‌رسد قطع می ‌کند. عموما در این حالت مخزن معادل 15.5 گالن بنزین پر شده است. به دلیل گرم شدن گاز درون مخزن و اشغال حجم بیشتر، مخزن نمی ‌تواند بیتر از این مقدار سوخت گیری شود.
  2. سرد شدن گاز تا دمای محیط؛ داخل مخزن پس از پایان عملیات سوخت گیری سرد شده و به دمای محیط می رسد و سرعت حرکت مولکول های گاز ( CNG Gas ) کاهش می‌ یابد. فشار گاز مخزن به psi 3600 می‌ رسد. اگر دمای محیط بالا یا پایین برود، فشار مخزن نیز به همین نسبت افزایش و کاهش می‌ یابد. مخزن طوری طراحی شده که بتواند در مقابل این نوسان فشار مقاوم باشد.

دستکاری مخزن در طرح توجیهی جایگاه cng

هر نوع استفاده از ابزار و دستگاههای برش به منظور بزرگ کردن اندازه مخزن ، جوشکاری به منظور اتصال و یا جدا سازی  قطعه و تکه دیگر به مخزن اصلی و… را دستکاری مخزن تلقی میکنند. باید توجه داشته باشید که مخزن  حتی در صورت خالی بودن نیز حاوی مقدارکمی گاز ( هر مخزن گاز خودرو بعد از اولین سوختگیری هیچوقت کاملا خالی نخواهد شد ) است که با کوچکترین جرقه و یا گرمای  ناشی از کاربرد ابزار برش و جوش قابلیت انفجار دارد. بنابراین هر گونه برقراری و  یا قطع اتصالات مخزن و یا بکار بردن ابزار جهت تنظیم شیرها و یا نحوه خروج گاز و کنترل آن  باید در کارگاه های تبدیل و تعمیرمجاز و مورد تایید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران انجام شود. درصورتیکه در اثر ضربه ناشی از تصادف ، تغییری در ظاهر مخزن سوخت ( فرورفتگی  –  تغییر وضعیت ظاهری جوش و اتصالات  ترک خوردگی و…) مشاهده نمودید و یا در داخل اتاق و اطراف خودرو بوی گاز استشمام کردید، با ید فورا به تعمیرگاه و یا کارگاه مجاز نصب و تعمیرمخازن  CNG   مراجعه و دقت داشته باشید که هرگونه اقدامی فقط باید توسط  تکنسین های کارگاه های مجاز نصب مخازن انجام شود.

ايمني عمومی اوليه در طرح توجیهی جایگاه cng

گاز طبيعي فشرده (CNG)  ماده اي شديداً خطرناك است لذا رعايت موارد ايمني هنگام كار با  آن الزامي است. از جمله مواردي كه بايد هنگام كار با آن رعايت كرد عبارتند از:

  • تمامی سیستم ها بايستي پيش از تعمير يا سرويس تخلیه (Vent) شوند.
  • نصب، راه اندازي، نگهداري و تعمير مي بايستي تنها توسط پرسنل تاييد شده انجام پذيرد و هماهنگي كاملي با قوانين راه اندازي و ايمني مربوطه داشته باشند.
  • نصب, راه اندازی, نگهداری و تعمیر می بایست كشيدن سيگار 10 متري هر يك از مجموعة تجهيزات گاز ممنوع است.
  • هیچ كدام از وسايل محافظتی را تنظيم، جابجا يا حذف ننمایید
  • قطعات دوار ماشين ها بسيارخطرناكند. محافظ ها و پوششها را نمي بايستي به هيچ عنوان هنگام كار ماشين برداشت.
  • افرادي كه با كمپرسور كار كنند بايستي از لوازم محافظتی براي شنوايي استفاده كنند.
  • مواد آتش زا مانند پارچه هاي آغشته به روغن را كنار مجموعة كمپرسور يا موتور محرك انباشته نكنيد.
  • لوله كشي و ديگر متعلقات، كه ممكن است به آساني در دسترس نباشند، بايستي براي فشاركاري مورد نظر مناسب باشند. اگر ضرورت داشته باشد بايستي آنها را تست كرد و با وسايل تخلية فشار مجهز نمود.
  • کابل های ولتاژ بالايي كه در مناطق خطرناك و سمي استفاده شوند بايستي با تمامي قوانين محلي در مورد تجهيزات الكتريكي مطابقت داشته باشند. تمامي سيستم الكتريكي مي بايستي توسط بازرس (ادارة برق) تأييد شود.

ایمنی كاركرد تجهیزات در طرح توجیهی جایگاه cng

  • كمپرسور بايستي در شرايط ايمني نگهداري شود و بازرس يهاي مرتب و مداوم از آن بعمل آيد تا بتوان كاركردي مطمئن را بدست آورد.
  • برگه هاي بازرسي و تعميرات و نگهداري بايستي به همان ترتيب كه سازنده تعيين كرده است تهيه و ثبت شوند.
  • پيش از استارت مجموعة كمپرسور، اطمينان كنيد كه هيچكس مشغول بازرسي يا تعمير كمپرسور نيست.
  • كمپرسور بايستي در محدودة پارامترهايي كه در مشخصات فني دستگاه آمده است كار كند.
  • مطمئن شوید که هیچکس تماسی با لوله کشی ها يا ديگر نقاط سيستم كه در حين كار داغ مي شوند، نداشته باشد.
  • هرگز هنگامی كه كمپرسور مشغول بكار است تعميرات انجام ندهيد.
  • براي فشرده سازي گازها رعايت نكات پيشگيرانه ضروري است. تمامي مقررات ايمني مربوط به استفاده از گاز فشرده، خصوصاً براي گازهاي اشتعال زا مي بايستي بدقت مورد توجه قرار گيرند.
  • تجهيزات الكتريكي و حفاظ هاي آنها مي بايستي بر اساس مقررات مربوط به نوع گاز مورد استفاده انتخاب شوند.

نکات ایمنی لازم در طرح توجیهی جایگاه cng

  • هنگام شستشوی خودرو مواظب باشید بر روی سیستم های الکترونیکی خودرو (امولاتور، ادونسر و ECU) آب ریخته نشود.
  • جهت انجام هرگونه تعمیرات بر روی سیستم به تعمیرگاههای تخصصی مراجعه نمایید.
  • شیر سوخت گیری را توسط درپوش همواره بسته نگه دارید تا از ورود گرد و غبار به داخل شیر سوخت گیری جلوگیری شود.
  • ترموستات را بررسی و در تمام فصول سال حتماً از ضد یخ به اندازه کافی استفاده نمایید.
  • اتصال نازل به خودرو و سوخت‌گیری را به اپراتور جایگاه واگذار کنیم و هرگز مبادرت به سوخت‌گیری نکنیم.
  • با رعایت نوبت و حفظ حقوق دیگران، یکدیگر را تکریم و نظم را در جایگاه ها برقرار کنیم.

محل تخلیه سوخت در طرح توجیهی جایگاه cng

در جایگاه سوخت باید محلی برای توقف نفتکش و پر­کردن مخزن مدفون جایگاه در نظر گرفته شود. این محل باید شرایط زیر را داشته باشد:

  • محل تخلیه جایگاه بایستی از نوع offset fill point with access chamber طراحی شود.
  • حریم ایمنی نفتکش حین تخلیه بایستی حتما رعایت شود. همچنین جایگاه در زمان تخلیه سوخت، غیر فعال می­شود.
  • محل تخلیه بایستی مجهز به سیستم دفع الکتریسیته ساکن باشد.
  • اتصالات محل تخلیه بایستی از نوع سریع باز شونده باشند.
  • روشنایی محل تخلیه از نوع ضد انفجار (EX) انتخاب و نصب گردد.
  • فاصله محل تخلیه از ورودی ساختمان­ های اداری بایستی حداقل 5/1 متر باشد

دیگر خدمات در کنار جایگاه های سوخت

بسیاری از جایگاه‌ها علاوه بر عرضه سوخت، به خدمات دیگری هم می‌پردازند. خدمات فنی اتوموبیل و عرضه روان‌سازها و ایجاد دکه و فروشگاه و رستوران از خدمات دیگر بعضی از جایگاه‌ها است.

طرح توجیهی احداث و راه اندازی جایگاه سوخت تنها مزیتی که باعث فروش بیشتر محصول می‌شود، احداث جایگاه در مکان ایده‌آل است.

سوخت باید با چه دمایی به جایگاه داران تحویل داده شود؟

دمای بنزین برای تحویل به جایگاه داران باید 60 درجه فارنهایت باشد اما بنزینی که تحویل داده می‌شود گاهی به 98 تا 100 درجه فارنهایت نیز می‌رسد. این امر موجب می‌شود تا بنزین هنگام انتقال به مخزن جایگاه که زیر زمین قرار دارد و سرد است منقبض شود و بدون هیچ تبخیری، بنزین کاهش حجم خواهد داشت.

میزان کسری سوخت به دلیل حرارت بالای آن در هنگام تحویل دهی به جایگاه داران چقدر است؟

میزان کسری سوخت در هر هزار لیتر بین 6 تا 11 لیتر متغیر است. بر اساس عرف جهانی فرآورده باید 72 ساعت در مخازن انبار های شرکت نفت استراحت داشته باشد تا گاز و گرما فرآورده مرتفع شود و سپس فرآورده توزیع شود.

کارمزد جایگاه های سوخت در طرح توجیهی جایگاه cng

کارمزدی که برای جایگاه های سوخت براساس طرح درجه بندی در نظر گرفته شده چقدر است؟

حداکثر کارمزدی که به جایگاه‌داران با درجه ممتاز پرداخت می‌شود 3.5 درصد است. به جایگاه دارانی که درجه پایین‌تری قرار دارند کارمزد 2 درصد و یا کمتر از آن پرداخت می‌شود، این رقم برای معدود جایگاه‌ هایی که فروش بالاتر از 80 هزار لیتر دارند به صرفه است اما برای 70 درصد از جایگاه‌ ها که فروش کمتر از 20 هزار لیتر در روز دارند این رقم بی‌تاثیر است.

طرح جایگاه cng

چه آیتم هایی در طرح درجه بندی وجود دارد؟

درطرح درجه بندی آیتم‌ های ایمنی، زیباسازی به روز بودن وجود دارد. به طور کلی حدود 200 آیتم وجود دارد و جایگاه ها با توجه به درجه‌ای که دریافت می‌کنند سود بیشتری می‌برند. اما دو مشکل وجود دارد اول آنکه آیتم‌ ها هر سال افزایش یافته یا تغییر می‌کنند و همچنین نظارت بر اجرای آئین نامه بسیار سلیقه‌ای شده است و کارشناسان بر اساس سلیقه خود نمره می‌دهند. و این باعث تحمیل هزینه های جدید می‌شود.

تفاوت میانLPGوCNG

بخش عمده ترکیبات شیمیاییCNGرا گازمتان تشکیل میدهد.درصورتی که گازLPGمخلوطی از پروپان بوتان واندکی ترکیبات دیگر است CNGازمتراکم کردن گازطبیعی بدست می آیداماLPGمحصول تقطیر وپالایش نفت خام درپالایشگاه هااست. متان حتی تحت فشارهای بالانیزبه صورت گاز باقی می ماند بنابراین CNGعلی رقم فشار 3600psiهنوزحالت گازدارد.البته گازطبیعی رامیتوان درتاسیسات خاصی وباپایین آوردن دما تاحد160درجه سانتی گراد تبدیل به مایع کرد که دراین صورت آنراLPGمینامیم.گازهای پروپان وبوتان دردما وفشاراتاق حالت گازدارند امابایک تراکم متوسط میتوان آنهارامایع کردLPGازانجاکه ظرفیت تولید ان درپالایشگاه محدوداست بهتراست که انرا به عنوان سوخت برای مصارف خانگی درمناطقی که هنوز فاقدلوله کشی گازطبیعی هستنداستفاده کنیم چراکه ذخیره سازی وحمل ونقل ان اسان است.

تحلیل SOWTبرای طرح توجیهی جایگاه cng

مراحل انجام تحلیل برای جایگاه سوخت شامل مواردزیراست:

تحلیل نقاط قوت در طرح توجیهی جایگاه cng

  • قیمت پایین ترسوختCNGنسبت به سوخت ودیزل
  • کاهش آلودگی هوا ومحیط زیست
  • دسترسی به منابع گاز طبیعی درداخل کشور
  • دارای تکنولوژی پیشرفته و امن برای ذخیره وتامین سوختCNG

تحلیل نقاط ضعف در طرح توجیهی جایگاه cng

  • عدم وجودجایگاه های سوخت CNGدربسیاری از مناطق کشور
  • نیازبه هزینه های بالا برای راه اندازی جایگاه سوختCNG
  • عدم توسعه شبکه خطوط لوله کشی گاز دربسیاری ازمناطق کشور

تحلیل فرصت ها در طرح توجیهی جایگاه cng

  • افزایش تقاضای سوخت CNGدرکشورباتوجه به کاهش هزینه های سوخت وآلودگی هوا
  • دارایی منابع گازطبیعی وافزایش تواید آن درکشور
  • افزایش تمرکزبرروی حمل ونقل صفر یاکم آلایش وتشویق به استفاده ازسوختCNG

تحلیل تهدیدها در طرح توجیهی جایگاه cng

  • رقابت شدید باسوخت بنزین ودیزل دربازارسوخت
  • عدم توسعه شبکه خطوط لوله کشی گاز دربسیاری ازمناطق کشور
  • رفع تعرفه گمرکی برای واردات خودروهای دیزلی وبنزینی به کشوروافزایش تولید آنها درداخل کشور

مارکتینگ پلن برای جایگاه سوختCNG

تهیه مارکتینگ پلن برای جایگاه سوختCNG در طرح توجیهی جایگاه cng میتواندبه شرح زیرباشد:

  1. تحلیل بازار:این مرحله شامل برسی بازارورقبا تعیین نقاط قوت وضعف جایگاه سوخت CNGوتحلیل مشتریان هدف است.
  2. تعیین استراتژِ:دراین مرحله استراتژِی هایی برای جایگاه سوختCNGتعیین میشود ازجمله تعیین قیمت تبلیغات وفروشگاه برای جذب مشتریان
  3. تعیین میزان بودجه:دراین مرحله بودجه برای تبلیغات ودیگرفعالیت های بازاریابی مشخص میشود.
  4. تدوین برنامه بازاریابی:دراین مرحله برنامه های بازاریابی برای جایگاه سوخت CNGتدوین میشود ازجمله تبلیغات دررسانه های مختلف مپین های تخفیف ورویداد های تبلیغاتی
  5. اجرای برنامه: دراین مرحله برنامه بازاریابی اجرا میشودونتایج ان برسی میشود
  6. برسی نتایج:دراین مرحله نتایج برنامه بازاریابی برسی وتحلیل میشوندودرصورت نیازتغییراتی دراستراتژِ هااعمال میشود
  7. تعیین کارکردهای جدید:درصورت نیاز کارکردهای جدیدبرای جایگاه سوختCNGتعیین واجرامیشوند.

 

جدیدترین استارت آپ ها با موضوعات کارآفرینی

  1. ثبت و یا تغییرات شرکت
  2. تدوین استراتژی کسب و کار
  3. طراحی سایت
  4. بازرگانی و صادرات و واردات
  5. استانداردسازی و گواهینامه های ایزو
  6. .اخذ مجورها و برون سپاری کارهای اداری
  7. برندسازی
  8. خرید تجهیزات کسب و کار
  9. خرید مصالح ساختمانی

 

1 دیدگاه برای طرح توجیهی جایگاه cng

  1. نوید جعفری

    عالی

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *